Έβρος: Ηχητικά κανόνια, κάμερες και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών
Ένα πακέτο νέων συστημάτων τεχνολογίας έχει επιστρατεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, πέραν του σιδερένιου φράχτη στον Έβρο, νέα ψηφιακά εμπόδια δοκιμάστηκαν κατά τους ήσυχους, από πλευράς μεταναστευτικών ροών, μήνες της πανδημίας κατά μήκος των 200 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Νέοι πύργοι παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας. Τα δεδομένα που συλλέγονται εκεί αποστέλλονται σε κέντρα ελέγχου προκειμένου να ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης.
Η ΕΕ δαπάνησε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνα για τεχνολογία ασφαλείας, μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016, όταν και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας -αρκετοί από αυτούς στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τον πόλεμο στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν- και από εκεί προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Τα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης εγκαταστάθηκαν στον Έβρο με στόχο να ανιχνεύουν μετανάστες και να αποτρέπουν την είσοδό τους σε ελληνικό έδαφος, έπειτα από κινητοποίηση περιπόλων στον ποταμό ή την ξηρά που χρησιμοποιούν τεράστιους προβολείς και ηχητικές συσκευές μεγάλης εμβέλειας.
Το ηχητικό κανόνι στον Έβρο
Τόσο το AP, όσο όμως και η γερμανική DW, δημοσίευσαν εικόνες θωρακισμένου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα τέτοιο ηχητικό κανόνι. Παρότι έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, το «ηχητικό κανόνι» μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου.
Τα βασικά στοιχεία του δικτύου αυτού εργαλείων θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα αξιωματικού της αστυνομίας, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, Δημοσθένη Καμαργιού. «Αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα. Χρειαζόμαστε σύγχρονο εξοπλισμό και εργαλεία για να το κάνουμε αυτό», δήλωσε.
Ωστόσο, υπάρχουν οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη που εκφράζουν επιφυλάξεις για όλο αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησης με εργαλεία προηγμένης τεχνολογίας. «Πρόκειται για ένα πεδίο δοκιμών για τεχνολογίες που αργότερα χρησιμοποιούνται και σε Ευρωπαίους. Και γι’ αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει» σημειώνει Γερμανός βουλευτής, του κόμματος των Πειρατών.
«Αν οι άνθρωποι που μεταναστεύουν αντιμετωπίζονται μόνο ως ένα πρόβλημα ασφαλείας που πρέπει να αποτραπεί, το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι πως οι κυβερνήσεις θα στραφούν στην τεχνολογία ώστε να τους ελέγξουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος Διεθνούς Οργανισμού για την ιδιωτικότητα, με έδρα το Λονδίνο, Έντιν Ομάνοβιτς.