Kάθε πρωί (κυρίως από τότε που βγήκα σε άδεια διακοπών) λέω πως “σήμερα είναι η μέρα που θα τακτοποιήσω την κρεβατοκάμαρά μου και θα βάλω πλυντήριο” και μάντεψε…το κάθε σήμερα γίνεται αύριο και ακόμα και τώρα που σου γράφω δεν το έχω κάνει. Γι αυτό ίσως, όταν έπεσα πάνω στο απόσπασμα του μοναχού Shoukei Matsumoto από το βιβλίο του “A Monk’s Guide to Clean House and Mind“, άρχισα να το ρουφάω σα νεράκι, μήπως και τελικά το πάρω απόφαση και κάνω τα πράγματα που πρέπει. Αν βρίσκεσαι στην ίδια φάση με εμένα ίσως βοηθήσει και εσένα:
Είμαι βουδιστής μοναχός στο ναό Komyoji στο Kamiyacho, του Τόκιο, στην Ιαπωνία. Μπήκα στο Komyoji το 2003, με το να γίνω μοναχός στη σέκτα Jodo Shinshu Hongwanji. Η μέρα ενός μοναχού ξεκινά με καθάρισμα. Σκουπίζουμε τους χώρους του ναού και τους κήπους και γυαλίζουμε την κύρια αίθουσα του. Δεν το κάνουμε επειδή είναι βρώμικο ή ακατάστατο. Το κάνουμε για να εξαλείψουμε τα δεινά από την καρδιά μας.

Όταν επισκέπτεσαι έναν ναό, νιώθεις μία ευτυχία μέσα στον ήσυχο χώρο. Οι κήποι είναι καλά διατηρημένοι και πεντακάθαροι, χωρίς ούτε ένα φύλλο στο χώμα. Μέσα στην κύρια αίθουσα του ναού, αισθάνεσαι να ανυψώνεσαι και νιώθεις να βρίσκεσαι σε εγρήγορση. Αυτά τα πράγματα χρησιμεύουν για να ηρεμήσουν το νου.

Καθαρίζουμε τη σκόνη για να απομακρύνουμε τις γήινες επιθυμίες μας. Τρίβουμε τη βρωμιά για να απελευθερωθούμε από τις προσκολλήσεις. Ο χρόνος που περάσαμε προσεκτικά καθαρίζοντας κάθε γωνιά και χαραμάδα του ναού μας ικανοποιεί εξαιρετικά.

Ζούμε απλά και παίρνουμε το χρόνο μας για να μελετήσουμε τον εαυτό μας, ζώντας με συνειδητότητα τη κάθε στιγμή. Δεν είναι μονάχα οι μοναχοί που χρειάζεται να ζουν έτσι. Όλοι στο σημερινό πολυάσχολο κόσμο το χρειάζονται.

Η ζωή είναι ένα καθημερινό πεδίο εκπαίδευσης και όλοι μας αποτελούμαστε από τις ίδιες τις πράξεις μας. Αν ζεις απρόσεκτα, το μυαλό σου θα λερωθεί, αλλά αν προσπαθήσεις να ζήσεις ευσυνείδητα, θα ξαναγίνει καθαρό και πάλι. Εάν η καρδιά σου είναι καθαρή, ο κόσμος φαίνεται πιο φωτεινός. Εάν ο κόσμος σου είναι φωτεινός, μπορείς να είσαι ευγενικός με τους άλλους.
Πιστεύεις πως δεν έχει σημασία πότε καθαρίζεις και πως πρέπει να το κάνεις μονάχα όταν βρεις το χρόνο; Ανέφερα πως το καθάρισμα είναι ένας τρόπος να εξαλείψεις τη θλίψη στο νου, αλλά ακόμα και αν βάλεις όλη σου την προσπάθεια και καθαρίσεις και σκουπίσεις, αν το κάνεις τη νύχτα δεν θα νιώσεις ανανεωμένος. Στους βουδιστικούς ναούς δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσεις να καθαρίζεις αφού ο ήλιος πέσει.

Το καθάρισμα πρέπει να γίνεται το πρωί, Κάν’ το ως την πρώτη σου δραστηριότητα. Η καθημερινή ρουτίνα ενός unsui μοναχού ξεκινά με το να ξυπνά νωρίς, να πλένει το πρόσωπό του, να ντύνεται, και να ετοιμάζεται να αρχίσει το καθάρισμα και αν προσφέρει τις υπηρεσίες του. Το να εκθέτεις το σώμα σου στο κρύο της αυγής σε κάνει να αισθάνεσαι ενεργοποιημένος, γεμίζοντάς σε με ενέργεια για τα όσα έχεις να κάνεις στην πορεία. Και το να καθαρίζεις αθόρυβα ενώ η σιωπή σε περιβάλλει – πριν οι υπόλοιποι άνθρωποι και τα φυτά ξυπνήσουν – αναζωογονεί και καθαρίζει το μυαλό σου. Μέχρι οι άλλοι να σηκωθούν, εσύ έχεις τελειώσει και όλα είναι έτοιμα. Το πρωινό καθάρισμα δημιουργεί χώρο στο νου σου, για να έχεις μία ευχάριστη μέρα.

Στο τέλος της ημέρας, σιγουρέψου πως τα πάντα είναι τακτοποιημένα πριν πέσεις για ύπνο. Αν, σαν ένα unsui μοναχό, το μόνο που έχεις να κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι να καθαρίζεις και να τακτοποιείς, δεν χρειάζεται να τακτοποιήσεις το βράδυ. Μόλις σταματήσεις να χρησιμοποιείς κάτι, βγάλ’ το από τη μέση. Εάν είσαι σχολαστικός για την τακτικότητα, ποτέ δεν θα υπάρχει τίποτα απλώς διασκορπισμένο. Αυτό, σε ένα κανονικό σπίτι μπορεί να μην είναι εύκολο να επιτευχθεί, βέβαια, γι ‘αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσεις να επιστρέψεις τα πράγματα που έχεις χρησιμοποιήσει στη θέση τους πριν τελειώσει η ημέρα. Είναι σημαντικό το σπίτι σου να είναι καθαρό ώστε να μπορείς να ξεκινήσεις το επόμενο πρωί με μία αίσθηση ανανέωσης, καθώς αρχίζεις το καθάρισμα της ημέρας. Όταν εκπαιδευόμουν για να γίνω μοναχός, οι συγκάτοικοί μου και εγώ πάντα λέγαμε βραδινές sutras πριν πάμε για ύπνο. Κάνοντας το αυτό σε ένα τακτοποιημένο δωμάτιο, μας έκανε να αισθανόμαστε καλά και με καθαρό μυαλό, γεγονός που μας οδηγούσε σε ένα βαθύ ύπνο.

Το καθάρισμα και η τακτοποίηση είναι καθημερινά tasks και αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η συνέπεια. Ακόμα και λίγη ώρα φτάνει, οπότε ας σου γίνει συνήθεια αυτή η προσπάθεια να διατηρείς το χώρο σου καθαρό κάθε πρωί. Αρχικά μπορεί να σου είναι δύσκολο να σηκωθείς νωρίς το πρωί, αλλά αν καθαρίζεις το πρωί και τακτοποιείς το βράδυ, το σώμα και το μυαλό θα αισθάνονται ανανεωμένα κάθε μέρα.
loveyourselfmagazine.com