Ένα ολόκληρο αποξηραμένο έντομο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σνακ ή ως συστατικό σε μια σειρά προϊόντων διατροφής, για παράδειγμα ως σκόνη σε πρωτεϊνικά προϊόντα, μπισκότα ή ζυμαρικά. Τη χρήση αυτή των αποξηραμένων κίτρινων σκουληκιών ως νέο φαγητό ενέκριναν τα κράτη μέλη μετά από σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για την πρώτη άδεια κυκλοφορίας που δόθηκε στην ΕΕ για την χρήση εντόμων ως νέο τρόφιμα, αφού είχε προηγηθεί μια αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση από τον EASA.

Μάλιστα, η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» προσδιορίζει τα έντομα ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, που μπορεί να υποστηρίξει τη μετάβαση της ΕΕ σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων. Ήδη, εκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν έντομα κάθε μέρα.

Επιπλέον, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) χαρακτηρίζει τα έντομα ως μια υγιή και εξαιρετικά θρεπτική πηγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Η επίσημη απόφαση της Επιτροπής θα εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες