ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο τα κρυπτονομίσματα με μεθόδους IRS

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τίθενται όσοι επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, καθώς οι φορολογικές αρχές θεωρούν ότι εκτός των άλλων αποτελούν διαύλους φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος και παράκαμψης τεκμηρίων και πόθεν έσχες.

Το νέο «υπερόπλο» που σχεδιάζει να υιοθετήσει η ΑΑΔΕ, έχει αμερικανική «καταγωγή». Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ήδη έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις αμερικανικές ελεγκτικές αρχές (IRS) προκειμένου να αντλήσει την τεχνογνωσία που διαθέτουν, για τον έλεγχο των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα και ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets).
Τεχνογνωσία παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων

Κατά τη διάρκεια συνάντησης, στα γραφεία του IRS, στην Ουάσινγκτον, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, και ο Acting Commissioner του IRS, Douglas O’ Donnell, συζήτησαν για την προοπτική συνεργασίας των δύο υπηρεσιών σε αυτό τον τομέα.
Στόχος είναι να αναπτυχθεί συνεργασία με το IRS, ώστε να μεταφερθεί στην Ελλάδα η εμπειρία και η τεχνογνωσία της αμερικανικής φορολογικής αρχής σε συγκεκριμένους τομείς παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων και των ευρύτερων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, όπως:
– Δραστηριότητες στο dark web

– Εκπαίδευση προσωπικού

– Προετοιμασία κανονιστικού πλαισίου
Blockchain

Πάντως και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται ήδη «άλματα» προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου του τρόπου απόκτησης προϊόντων που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain και τα κέρδη από την πώλησή τους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο ζητείται η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας blockchain για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με στόχο να επιτευχθεί ο συντονισμός της δράσης για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων.

Start typing and press Enter to search