Για την εικόνα των λοιμώξεων του γαστρεντερικού και του αναπνευστικού, τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, αλλά και την καταλληλότητα του νερού στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, μίλησε στο πλαίσιο της ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Λάρισας ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταμετρήθηκαν 1.220 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Από αυτές, οι 37 έχουν καταγραφεί ως λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και 110 ως λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, οι 37 είχαν θετικό έλεγχο για κορωνοϊό. Η αναλογική νοσηρότητα της γαστρεντερίτιδας παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο. Παρατηρείται αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, η οποία όμως βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Ωστόσο παραμένει κάτω από το όριο ειδοποίησης και τα περιστατικά δεν φαίνεται να προέρχονται από την ίδια περιοχή. Συνολικά λοιπόν, το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν 5 νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 20 νέες νοσηλείες λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος».

«Παρατηρείται μία αύξηση των εισαγωγών των περιστατικών με λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία όμως βρίσκεται υπό παρακολούθηση, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το όριο ειδοποίησης» επισημαίνεται δε.

Συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τώρα τα κρούσματα της λεπτοσπείρωσης σήμερα 6 Οκτωβρίου του 2023 έως τις 8 το πρωί δεν διαγνώστηκαν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης. Επομένως, συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα εργαστηριακά 18 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εκ των οποίων, όπως έχει ήδη αναφερθεί, ένας ασθενής έχει καταλήξει και τρεις νοσηλεύονται. Βρίσκονται δε υπό διερεύνηση 31 περιστατικά. Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε ότι η βασική πρόληψη της λεπτοσπείρωσης είναι η αποφυγή της έκθεσης σε αυτή».

Aκατάλληλο συνεχίζει να παραμένει το νερό στο Βόλο, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά. Σχετικά με το δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κ. Σερέτης τόνισε ότι «μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 1.523 λήψεις δειγμάτων. Οι αλλαγές οι οποίες παρουσιάζονται σήμερα είναι στον Δήμο του Νοτίου Πηλίου το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Μετοχίου και Συκής. Στον Δήμο Καρδίτσας το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Καταφυγίου. Στον Δήμο Αγιάς το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου και Ομολίου. Στον Δήμο Πύλης το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Λυγαριάς. Τέλος, στον Δήμο Μετεώρων το νερό κρίνεται κατάλληλο για τον οικισμό Ελάφι Καστανιάς. Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Νοτίου Πηλίου, Καρδίτσας, Αγιάς, Πύλης και Μετεώρων με τις σημειώσεις που επισημάνθηκαν δεν υπάρχουν αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση. Όσον αφορά τώρα στο δίκτυο ποιότητας υδάτων κολύμβησης, έχουν πραγματοποιηθεί 42 λήψεις δειγμάτων από τα ύδατα ακτών κολύμβησης και θα ακολουθήσει τη Δευτέρα 9/10/ 2023 ειδική ενημέρωση».

Σήμερα δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. «Συνολικά, μετά την έναρξη των πλημμυρικών φαινομένων έχουν καταγραφεί δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με έναρξη συμπτωμάτων ή θετική δειγματοληψία μετά από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2023» τόνισε ο κ. Σερέτης και πρόσθεσε: «η καταγραφή εξάλλου, των κρουσμάτων της λοίμωξης εντός του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι αναμενόμενη και δεν παρατηρήθηκε επί του παρόντος κάποια ιδιαίτερη ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στις πληγείσες περιοχές, δεδομένου ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις περιοχές της Θεσσαλίας ήταν ένα από τα επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού και πριν από τις πλημμύρες. Μπορούμε να πούμε λοιπόν, ότι από τις αρχές του Ιουλίου ως και τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 50 κρούσματα».

Ακόμα ανέφερε ότι «προληπτικά έχει κλείσει μία ζώνη παραγωγής οστράκων στην Πιερία, που βρίσκεται κοντά προς τις εκβολές του Πηνειού, χωρίς όμως να γειτνιάζει με αυτές. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά 22 δείγματα σάρκας οστράκων από τις περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν από τα νερά του Πηνειού. Όλα τα δείγματα ελέγχθηκαν και το αρχειακό υλικό ήταν όλα συμμορφούμενοι με τις προδιαγραφές οι οποίες υπάρχουν. Όπως έχει ήδη αναφερθεί σχετικά με τα αλιεύματα, η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει κανένας λόγος απαγόρευσης της αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου και την κατανάλωσή του».