Αντιδράσεις για τα μέτρα σε γάμους – βαφτίσεις. Δεν επιτρέπεται η μουσική
Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα για τις δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Από την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021, οι γάμοι και οι βαφτίσεις γίνονται με 100 άτομα, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.
Το συγκεκριμένο όριο σε καλεσμένους έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ιδιοκτητών Γάμων και Catering (ΕΝΙΚΚ) και τον προβληματισμό σε ζευγάρια που σχεδιάζουν τον γάμο τους ή τη βάφτιση του παιδιού τους. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι -όπως ξεκαθάρισε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση- δεν επιτρέπεται η μουσική και ο χορός στο γλέντι, το συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες ακυρώσεις και αναβολές. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπ’ όψιν την πτώση τζίρου το 2020, τίθεται πλέον και ζήτημα επιβίωσης για αρκετούς επιχειρηματίες.
Ο πρόεδρος της ΕΝΙΚΚ Κωνσταντίνος Καραμήτσος μίλησε στην ATHENS VOICE και εξήγησε πως εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ο κλάδος έχει κάνει τις προτάσεις του στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στους λοιμωξιολόγους για τα μέτρα με τα οποία μπορούν τα κτήματα – catering να λειτουργήσουν όσο γίνεται πιο κοντά στην κανονικότητα αλλά και να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος διασποράς του ιού στη δεξίωση.
Αρχικά, τονίζει ότι γάμοι με 100 άτομα όριο στα κτήματα δημιουργούν συνθήκες αθέτιμου ανταγωνισμού με την υπόλοιπη εστίαση, καθώς ένα εστιατόριο με μεγάλο εξωτερικό χώρο μπορεί να φιλοξενήσει μια δεξίωση με μεγάλο αριθμό ατόμων, αρκεί να τηρεί τις προβλεπόμενες αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι. «Τα 100 άτομα είναι παράλογο και άδικο μέτρο για εμάς. Τα κτήματα έχουν πολλαπλάσιους χώρους σε σχέση με την υπόλοιπη εστίαση, η οποία όμως έχει απεριόριστο αριθμό ατόμων χωρίς κανένα όριο» σημειώνει.
Και προσθέτει: «Οι γάμοι γίνονται μόνο Σαββατοκύριακα και κάποιες Παρασκευές. Ο κλάδος δουλεύει δύο φορές την εβδομάδα και αυτό όχι όλο τον χρόνο. Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι που είναι η σεζόν με τη μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει το “νεκρό” διάστημα από 1-20 Αυγούστου που δεν γίνονται γάμοι, καθώς οι περισσότεροι πάνε διακοπές».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα κτήματα, με τους μεγάλους χώρους που διαθέτουν, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν με ασφάλεια ακόμα και 400 – 500 άτομα, υιοθετώντας μια διάταξη τραπεζιών με μεγάλα κενά μεταξύ τους. «Έχουμε προτείνει διπλάσιες αποστάσεις από αυτές που ισχύουν στην υπόλοιπη εστίαση και έξι άτομα σε κάθε ροτόντα» διευκρινίζει.
Γάμοι – Βαφτίσεις: Δεξιώσεις με self test στους καλεσμένους για ασφαλές γλέντι – Η μουσική και τα εναλλακτικά μέτρα για τον χορό
Όπως αναφέρει, βασικό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να δώσει ουσιαστική λύση, αμβλύνοντας επιφυλάξεις και ενδοιασμούς των λοιμωξιολόγων, είναι το self test για κορωνοϊό σε όλους τους καλεσμένους ένα 24ωρο πριν από το γλέντι. «Τα ζευγάρια το δέχονται» ξεκαθαρίζει.
Στην ερώτηση για τη σχετική απαγόρευση με τη μουσική και τον χορό, απαντά: «Δεν υφίσταται γάμος χωρίς μουσική και τη δυνατότητα για χορό. Μια φορά παντρεύει κάποιος το παιδί του ή παντρεύεται ο ίδιος και να μην μπορεί να χορέψει;».
Και προσθέτει: «Από τη μεριά μας η Ένωση Ιδιοκτητών Γάμων και Catering (ΕΝΙΚΚ) έχει προτείνει την αξιοποίηση και σε αυτό το κομμάτι του σημαντικού πλεονεκτήματος που προσφέρουν οι μεγάλοι χώροι στα κτήματα: Δύο και τρεις πίστες ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων, με υφασμάτινα μαντήλια τα οποία θα έχουν απολυμανθεί και θα χρησιμοποιούνται απ’ όσους σηκώνονται να χορέψουν. Φυσικά, δεν τίθεται ζήτημα σε όποιον το επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη δική του μάσκα. Εμείς, όμως, θα είμαστε προετοιμασμένοι να εξυπηρετήσουμε και σε αυτό το κομμάτι».
Κτήματα και catering: Ένας πολλαπλασιαστής επαγγελμάτων πίσω από τη δεξίωση γάμου και βάφτισης
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Καραμήτσος εκφράζει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι έπρεπε να έρθει η Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 προκειμένου να οριστικοποιηθεί το υγειονομικό πλαίσιο για τις δεξιώσεις, χωρίς όμως να ληφθεί υπόψιν ότι «ένας γάμος δεν γίνεται σε μια ημέρα αλλά έχει μια προετοιμασία μηνών» και πως «ο Ιούνιος είναι ένας από τους μήνες που γίνονται παραδοσιακά αρκετές δεξιώσεις».
Όπως τονίζει, παρόλο που η ΕΝΙΚΚ έχει αντιπροτείνει συγκεκριμένα μέτρα με επιστολή της, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση. «Ο κλάδος δεν είναι μικρός. Πίσω από τα κτήματα και τα catering υπάρχει ένας πολλαπλασιαστής επαγγελμάτων: Δεν μιλάμε μόνο για προμηθευτές, σερβιτόρους, chef και λοιπό προσωπικό. Υπάρχουν νυφικά, στολισμός, dj, μπομπονιέρες, προσκλητήρια, παπούτσια, ρούχα. Θεωρούν ότι είμαστε 500 κτήματα σε όλη την Ελλάδα και δεν δίνουν την έμφαση που θα έπρεπε» εξηγεί.
Ξεκαθαρίζει πάντως, ότι «ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είναι φίλα προσκείμενος, έχει κατανοήσει το πρόβλημα και θέλει να μας βοηθήσει». Σημειώνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως «το όριο των 100 ατόμων στη δεξίωση δεν έχει νόημα και είναι σημαντικό να αρθεί, καθώς πρέπει να δουλεύουν και τα catering κατά τον τρόπο που δουλεύουν τα εστιατόρια».
Πανδημία κορωνοϊού και γάμοι – βαφτίσεις: Πόσο έχουν πληγεί τα κτήματα και τα catering – Τι ισχύει με τις αναβολές δεξιώσεων
«Είμαστε 16 μήνες κλειστά. Σε εμάς η καταστροφή δεν περιμένουμε να έρθει. Έχει ήδη έρθει. Εμείς στηριζόμαστε μόνο στις δεξιώσεις. Δεν κάνουμε κάτι άλλο» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΝΙΚΚ , δίνοντας στη συνέχεια ορισμένα οικονομικά στοιχεία. «Η πτώση τζίρου αγγίζει και το 100% για αρκετά κτήματα» αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι το 2020 ο κλάδος δούλεψε ελάχιστα και με πολλά περιοριστικά μέτρα.
«Το 2020 υπήρξαν ακυρώσεις και αναβολές που έφθασαν το 85% των συνολικών προγραμματισμέων δεξιώσεων. Οι αναβολές έχουν μεταφερθεί πλέον αυτό το καλοκαίρι. Δουλέψαμε ουσιαστικά από 15 Ιουνίου μέχρι τέλος Ιουλίου με όσους δεν ανέβαλαν ή μετέφεραν τον γάμο ή τη βάφτιση για το 2021 ή με όσους έκλεισαν την τελευταία στιγμή και πρόλαβαν να κάνουν μια προετοιμασία» δηλώνει.
Και προσθέτει: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εκδηλώσεων από πέρυσι, ο οποίος έρχεται να προστεθεί σε καινούργιες προγραμματισμένες -εδώ και καιρό- εκδηλώσεις. Και όλοι αυτοί περιμένουν να μάθουν πότε και αν θα αλλάξει το όριο και αν θα επιτρέπεται η μουσική και ο χορός». Αφού επαναλαμβάνει ότι ένας γάμος δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη και χρειάζεται μια προετοιμασία, αναφέρει με νόημα: «Δεν είναι εστιατόριο, που κάνεις την κράτηση ακόμα και αυθημερόν».
Στην ερώτηση για το αν υπάρχει διαθεσιμότητα με όλες αυτές τις μεταφορές από το 2020, ο κ. Καραμήτσος απαντά: «Υπάρχουν προκρατήσεις, αλλά κανείς δεν προχωρά σε κάτι οριστικό, καθώς όλα είναι στον “αέρα” και φυσικά δεν υπάρχει η επιθυμία να γίνει ένας γάμος με 100 άτομα, χωρίς μουσική και χορό. Διαθεσιμότητα σε ημερομηνίες μπορεί να βρεθεί, ωστόσο δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή καινούργιος πελάτης».
«Ένα ζευγάρι που θα θελήσει να παντρευτεί μέσα στο καλοκαίρι και θα αναζητήσει ημερομηνία, με την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή με τα υφιστάμενα μέτρα που ενεργοποιούνται για τις δεξιώσεις, δεν πρόκειται να κάνει συμφωνητικό, να δώσει προκαταβολή κ.λπ. Επιπλέον, όταν το ζευγάρι θέλει να παντρευτεί και να έχει τον κόσμο του, τους συγγενείς του, τους παιδικούς του φίλους, συγκεντρώνοντας έναν αριθμό καλεσμένων 300-400-500 ατόμων, και έρχονται οι λοιμωξιολόγοι και λένε η δεξίωση θα γίνει με 100, η απάντηση είναι “Δεν το κάνω”» διευκρινίζει.
Μέτρα στήριξης – Πόσο βοήθησαν τα κτήματα και τα catering που είχαν πολλαπλές ακυρώσεις και αναβολές δεξιώσεων γάμου
Κλείνοντας, έκανε μια αναφορά στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί την περίοδο της πανδημίας, απαντώντας στο πόσο έχουν βοηθήσει τον κλάδο. «Κάποια οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης βοήθησαν, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Τα ποσά όμως ήταν πολύ μικρά σε σχέση με τις οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία στον κλάδο και τα λειτουργικά έξοδα που είναι μεγάλα και συνεχίζουν να τρέχουν όλη την περίοδο που είμαστε κλειστά. Τα κτήματα και τα catering δουλεύουν κυρίως με εποχικό προσωπικό. Το μόνιμο είναι μικρό. Επιπλέον, ο κλάδος δεν δουλεύει όλο τον χρόνο και έτσι ο τζίρος δεν είναι τόσο μεγάλος. Έτσι και τα ποσά από την Επιστρεπτέα δεν είναι μεγάλα. Επίσης, τα κτήματα δεν περιλαμβάνονται στο 7% της εστίασης (σ.σ. κεφάλαιο επανεκκίνησης), καθώς εμείς δεν έχουμε πρώτες ύλες και αναλώσιμα».
Σημειώνει, πάντως, ότι όσοι επαγγελματίες ενοικιάζουν κτήματα, έχουν στηριχτεί από τα μέτρα για τα ενοίκια. «Αυτό, όμως, από μόνο του δεν φθάνει, καθώς δεν υπάρχουν έσοδα» εξηγεί.
Γάμοι – Βαφτίσεις: Τι μέτρα ισχύουν από Τρίτη 1 Ιουνίου 2021 για το γλέντι
Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει ο Άκης Σκέρτσος, από σήμερα οι γάμοι και οι βαφτίσεις γίνονται με συγκεκριμένα μέτρα υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο γλέντι και στη δεξίωση. Συγκεκριμένα:
-Η δεξίωση γίνεται αποκλειστικά σε ανοικτό χώρο
-Μέχρι 100 άτομα το όριο σε άτομα – καλεσμένους
-Δεν επιτρέπεται η μουσική στο γλέντι
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας όταν ο καλεσμένος εισέρχεται σε κλειστό χώρο.
Γάμοι και οι βαφτίσεις με 100 άτομα στην εκκλησία – Ποια άλλα μέτρα ισχύουν στους ιερούς ναούς την ημέρα του μυστηρίου
Τα 100 άτομα που ισχύουν για τη δεξίωση – γλέντι, δεν αλλάζουν και για το μυστήριο στην εκκλησία.
Ωστόσο, παραμένει σε ισχύ ο περιορισμός ένα άτομο/25 τ.μ, ενώ υποχρεωτική είναι η μάσκα για τον κορωνοϊό τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό της εκκλησίας. Σε εξωτερικό χώρο ισχύει ένα άτομο/10 τ.μ. Επιπλέον, νεωκόροι, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό που βρίσκονται εντός του ναού για το μυστήριο, πρέπει να έχουν κάνει υποχρεωτικά self test.
Σημειώνεται, πάντως, ότι καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται, δεν αποκλείονται αλλαγές στα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα για τους γάμους και τις βαφτίσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.