Αρχιτεκτονική για τη νέα κλιματική πραγματικότητα: Πώς θα ζούμε όταν οι πόλεις θα πλημμυρίσουν;

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, όποιος δεν το βλέπει δεν πειράζει, θα το δει και θα το δει άμεσα. Και θα το δει παντού, κυρίως όμως στις μεγάλες παράκτιες και παραποτάμιες πόλεις.

Οι εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου καλές. Σύμφωνα με τις ως τώρα μελέτες, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει παγκοσμίως από ένα έως τρία μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα αν δεν κάνουμε άμεσα κάτι, που δεν κάνουμε, και 190 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που τότε θα είναι κάτω από την ακτογραμμή.

Οι άνθρωποι αυτοί, που δεν είναι όλοι στον τρίτο κόσμο, το αντίθετο μάλλον, «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα πολύ πιο δύσκολο μέλλον από αυτό που φανταζόμαστε», προειδοποιεί μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Nature, ενώ μια άλλη έρευνα συμπέρανε ότι οι πλημμύρες μπορεί να καταστρέψουν έως και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ο απειλή αυτή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο χτίζονται οι πόλεις, ή τουλάχιστον τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χτίζονται. Οι αρχιτέκτονες προσαρμόζουν τα σχέδιά τους στη νέα πραγματικότητα και προσπαθούν να σχεδιάσουν τις πόλεις του μέλλοντος έχοντάς την πάντα στο μυαλό τους.

Νορβηγία. Εξοχικές κατοικίες στο Μανχάουζεν, χτισμένες πάνω από την εκτιμώμενη μελλοντική στάθμη της θάλασσας και προστατευμένες από τον καιρό. 

Ηνωμένο Βασίλειο. Τα «αμφίβια σπίτια» στις όχθες του Τάμεση στο Μάρλοου

Start typing and press Enter to search