Αυξήσεις τιμών: Συναγερμός σε Ελλάδα και ευρωζώνη – Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Βαρύτατες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις που θα έχει το νέο κύμα ακρίβειας στην τσέπη των καταναλωτών και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, με το οικονομικό επιτελείο να παρακολουθεί τις ανατιμήσεις και να εξετάζει το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων στήριξης στους πιο ευάλωτους. Σημειώνεται ότι αυξήσεις τιμών δεν παρατηρούνται μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο, αλλά σταδιακά αυξάνονται και οι τιμές σε βασικά προϊόντα, όπως είναι τα τρόφιμα. Η αύξηση των τιμών ενέργειας βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup στο Λουξεμβούργο είναι η απότομη αύξηση των τιμών, ο πληθωρισμός στην Ε.Ε και η μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Τσεκούρα στο OPEN, αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση των τιμών θα διαρκέσει για αρκετό καιρό και η έκρηξη του πληθωρισμού θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από σήμερα μέχρι και τον Δεκέμβριο. Αυτό που όμως εξετάζεται ακόμα, είναι το αν οι τιμές έχουν φτάσει ήδη στην κορύφωσή τους στην Ελλάδα ή μέσα στους επόμενους μήνες έρχονται τα… χειρότερα. Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου δείχνουν κύμα ανατιμήσεων μέχρι και την άνοιξη, βάζοντας «φωτιά» στις τιμές των προϊόντων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια  φυσικού αερίου αγοράστηκαν έως τον Απρίλιο του 2022 με 90€ τη MWh, αυξημένα κατά +50% σε ένα μήνα και 400% σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεταφορές, καύσιμα και πρώτες ύλες εκτοξεύουν τις τιμές στα ράφια. Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου αγοράστηκαν έως τον Απρίλιο του 2022 με 90 € τη MWh ,αυξημένα κατά +50% σε ένα μήνα και 400% σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεταφορές καύσιμα και πρώτες ύλες εκτοξεύουν τις τιμές στα ράφια. 

Το φυσικό αέριο στην αγορά σχεδόν διπλασίασε την τιμή του από 4,5 €/MWh σε  8 €/MWh και το πετρέλαιο θέρμανσης από  0,80 € το λίτρο πέρυσι θα ξεκινήσει να διατίθεται με 1,10 € το λιτρο   

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το μήνα Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 2,1% ενώ στην Ευρωζώνη στο 3,4%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αν και η χώρα είναι χαμηλά εντός των κρατών – μελών, ωστόσο έχει υψηλό πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα, η έκρηξη τιμών έχει οδηγήσει σε αύξηση του πετρελαίου από την αρχή του έτους κατά 56% και 120% για την τιμή στο φυσικό αέριο με αποτέλεσμα η ενδεχόμενη αύξηση κατά 20% στο επίδομα θέρμανσης να μην είναι αρκετή για να καλύψει του πιο ευάλωτους. 

Σύμφωνα με το OPEN, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι άμεσα αναμένεται να επανεξεταστεί η χορήγηση των επιδομάτων για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το φυσικό αέριο στους δικαιούχους.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν διέψευσε το σενάριο να διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα σε συνταξιούχους και ίσως σε υγειονομικούς γύρω στα Χριστούγεννα.

Start typing and press Enter to search