Βανδαλισμοί στο ΑΠΘ: Γιατί δεν παρενέβη η Αστυνομία

Ένας αδιανόητος τραμπουκισμός έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο ισόγειο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου άγνωστοι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές και καταστροφές στον υπό ανακαίνιση χώρο που επί 34 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οpen, το τμήμα Βιολογίας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ στο ισόγειο όλα είναι κατεστραμμένα. Νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου περίπου 50 με 60 άτομα με βαριοπούλες κινήθηκαν μαζικά προς τον χώρο της βιβλιοθήκης και τα έκαναν γυαλιά – καρφιά. Η πρώτη φάση των εργασιών για την κατασκευή βιβλιοθήκης που είχε ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα καταστράφηκε.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτές οι εικόνες είναι βγαλμένες από δυστοπία καταστροφής». Την ίδια ώρα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «το φως θα νικήσει το σκοτάδι και στα πανεπιστήμια».

Το τελευταίο διάστημα ήταν αλλεπάλληλα τα επεισόδια μεταξύ εκείνων που εναντιώνονται στη δημιουργία της βιβλιοθήκης και την Αστυνομία. Σύμφωνα με πηγές της πρυτανείας η αστυνομία ενημερώθηκε ένα τέταρτο αργότερα από την ώρα που οι ταραξίες μπήκαν στον χώρο, αλλά αυτοί παρέμειναν στον χώρο και τον βανδάλιζαν επί δύο ώρες.
ύμφωνα με το ρεπορτάζ του Άρη Κουτσιούκη για το Open, δεν υπήρξε επέμβαση από τις ελληνικές αρχές. Το πρωί του Σαββάτου, η επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία κατέγραφε τις φθορές που έγιναν στον χώρο και ανέφερε ότι σχηματίζεται δικογραφία για το περιστατικό. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι το βράδυ της Παρασκευής στο ΑΠΘ γίνονταν 4 πάρτι στα οποία συμμετείχαν φοιτητές, επομένως μια επέμβαση θα ήταν επικίνδυνη.

Εκτός από τις ζημιές, προκλήθηκαν καταστροφές και στα υπόγεια του Βιολογικού, όπου υπάρχουν εργαστήρια του Βιολογικού και της Φαρμακολογίας, όπου γίνονται έρευνες υψηλού κόστους για παθήσεις όπως ο καρκίνος, ενώ πολλοί από την ακαδημαϊκή κοινότητα φοβούνται να μιλήσουν δημόσια, φοβούμενοι μήπως στοχοποιηχούν.
Οι άγνωστοι, πιθανότατα με βαριοπούλες και άλλα αντικείμενα, διέλυσαν τα πάντα, σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr. Οι πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με τους μηχανικούς του έργου κάνουν απολογισμό των ζημιών, αν και εκ πρώτης όψεως ό,τι χτίστηκε κατά το διάστημα της Μ. Εβδομάδας μέχρι και σήμερα, δεν έμεινε όρθιο.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του συντηρητή των δύο ανελκυστήρων που υπάρχουν στον χώρο και ο οποίος βρέθηκε στο σημείο προκειμένου να κάνει μια πρώτη αυτοψία για το μέγεθος των ζημιών: «Θα πρέπει να ξαναγίνουν πράγματα από την αρχή», είπε μεταξύ άλλων.
Πρύτανης ΑΠΘ: «Καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη»

«Υπάρχει σημαντική καταστροφή σε δημόσια περιουσία και δρομολογούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες. Το έργο αυτό, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές, χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει παραδοτέα όρια και χρονοδιαγράμματα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να έχουν την εκπαίδευση που αξίζουν τα παιδιά του, για να στηρίζει η χώρα την πρόοδο της στους αποφοίτους μας. Απέναντι στον φορολογούμενο, την πατρίδα μας και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας που έχουν εμπιστευτεί το μέλλον τους σε μας, λογοδοτούμε όσοι υπηρετούμε το ΑΠΘ, από κάθε θέση ευθύνης. Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα αν ανήκουμε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στην τρομοκρατία της κουκούλας. Η βιβλιοθήκη θα γίνει και έχω εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Start typing and press Enter to search