Ουρές αναμένεται να σχηματίσουν οι Βρετανοί για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Βασίλισσα Ελισάβετ στο παλάτι του Γουέστμινστερ.

Στο φως έχουν έρθει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα που θα αρχίσει στις 17:00 (τοπική ώρα) της Τετάρτης και θα διαρκέσει έως τις 06:30 τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ημέρα της κηδείας της Βασίλισσας.

Το παλάτι του Γουέστμίνστερ θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό όλο το 24ωρο ενώ συνιστάται σε όσους θελήσουν να παραβρεθούν να έχουν μαζί τους τρόφιμα, νερά και κατάλληλο ρουχισμό.

Το τελευταίο μέλος της Βασιλικής Οικογένειας που τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην αίθουσα του Γουέστμινστερ ήταν η Βασιλομήτωρ το 2002, όταν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έκαναν ουρά για να την αποχαιρετήσουν.

Σήμερα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συνοδεύσουν τη νεκροφόρα καθώς θα ταξιδεύει στον καθεδρικό ναό του St Giles στο Εδιμβούργο, όπου το φέρετρο της βασίλισσας θα τεθεί σε αγρυπνία για 24 ώρες.

Θα γίνει λειτουργία και η σορός θα τεθεί για 24 ώρες σε λαϊκό προσκύνημα, προτού μεταφερθεί με αεροσκάφος της βασιλικής αεροπορίας στο Λονδίνο.

Το κλειστό φέρετρο της Βασίλισσας θα στηρίζεται σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα μέσα στην αίθουσα του Γουέστμινστερ στα κτήρια του Κοινοβουλίου

Υπάρχει προειδοποίηση για το κοινό ότι θα χρειαστεί να μείνει για πολλές ώρες όρθιοι, πιθανώς και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια ώρα αναμένονται επίσης καθυστερήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ θα κλείσουν και ορισμένοι δρόμοι.

Οι επισκέπτες, οι οποίοι θα πρέπει να περάσουν από ασφάλεια τύπου αεροδρομίου, επιτρέπεται να φέρουν μόνο μια μικρή τσάντα με ένα μόνο άνοιγμα ή φερμουάρ ανά άτομο ενώ υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το τι μπορούν να μεταφέρουν.

Επίσης, υπάρχουν οδηγίες για σιωπηλή παραμονή μέσα στο Παλάτι του Γουέστμινστερ αλλα και κατάλληλη ενδυμασία. Απαγορεύονται τα ρούχα «με πολιτικά ή προσβλητικά συνθήματα».

Όσοι παραβρεθούν στο προσκύνημα θα πρέπει να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα ή να τα θέσουν σε αθόρυβη λειτουργία και να περιορίσουν το θόρυβο στο ελάχιστο.

Η μαγνητοσκόπηση, η φωτογράφιση και η χρήση κινητών τηλεφώνων ή άλλων συσκευών απαγορεύονται.

Ζητείται επίσης από όσους βρίσκονται στην ουρά να μην επιχειρήσουν να κάνουν ουρά για λογαριασμό άλλων ή να αφήσουν προσωπικά αντικείμενα χωρίς επίβλεψη.

Τι επιτρέπεται:

-Κατάλληλα ρούχα για τις καιρικές συνθήκες
-Τρόφιμα και ποτά προς κατανάλωση (αν και αυτά θα πρέπει να καταναλωθούν πριν εισέλθουν στο σημείο ελέγχου)
-Φορητός φορτιστής κινητού τηλεφώνου
-Απαραίτητα φάρμακα

Τι απαγορεύεται:

-Φιάλες ή μπουκάλια – εκτός από τα μπουκάλια με νερό
-Λουλούδια, μηνύματα, φωτογραφίες κ.λπ (μόνο τα λουλούδια μπορούν να μεταφερθούν στον ειδικό χώρο στο Green Park)
-Αιχμηρά αντικείμενα συμπεριλαμβανομένων μαχαιριών
-Εξοπλισμός ατομικής άμυνας ή όπλα
-Σπρέι βαφής, λουκέτα, αλυσίδες, εξοπλισμός αναρρίχησης και οποιαδήποτε επικίνδυνα αντικείμενα
-Πυροτεχνήματα ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση ή θόρυβο
-Ψύκτες, υπνόσακοι και άλλος εξοπλισμός κάμπινγκ
-Μη αναδιπλούμενα καρέκλες
Με πληροφορίες του BBC