Βασανιστήρια Ισραηλινών σε βάρος Παλαιστινίων κρατουμένων αποκάλυψε το CNN – «Δεμένοι, με καλυμμένα μάτια, τους φορούν πάνες»
Βασανιστήρια Ισραηλινών σε βάρος Παλαιστινίων κρατουμένων αποκαλύπτει σε ένα σοκαριστικό ρεπορτάζ το CNN.
Στις εικόνες που αποκάλυψε το αμερικανικό δίκτυο φαίνονται Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε κέντρο κράτησης στην έρημο Νεγκέβ, να στέκονται δεμένοι, με κλειστά μάτια και ακίνητοι. Αυτός είναι άλλωστε και ο τίτλος του ρεπορτάζ: «Δεμένοι, με καλυμμένα μάτια και τους φορούν πάνες: Ισραηλινοί πληροφοριοδότες περιγράφουν κακοποίηση Παλαιστινίων σε σκιώδες κέντρο κράτησης». Πρόκειται για ένα κρυφό κέντρο κράτησης, σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ, όπου ένας Ισραηλινός που εργάζεται στις εγκαταστάσεις τράβηξε δύο φωτογραφίες που, όπως λέει, τον στοιχειώνουν. Οι εικόνες απεικονίζουν άνδρες να στέκονται σε σειρές, μέσα από συρματοπλέγματα, να φορούν γκρι αθλητικές φόρμες και να κάθονται σε στρώματα λεπτά σαν χαρτί. Όλοι έχουν καλυμμένα τα μάτια τους.
«Μια δυσωδία γέμιζε τον αέρα και το δωμάτιο βούιζε από τα μουρμουρητά των αντρών. Καθώς απαγορευόταν να μιλήσουν μεταξύ τους, οι κρατούμενοι μουρμούριζαν. Οι φρουροί είχαν οδηγίες να ουρλιάζουν “ουσκότ” – “σκάσε” στα αραβικά – και να επιλέγουν άτομα που ήταν προβληματικά για να τα τιμωρήσουν», είπε στο CNN ένας Ισραηλινός που βρισκόταν στις εγκαταστάσεις. Συνολικά τρεις Ισραηλινοί πληροφοριοδότες που εργάζονταν στη βάση Σαντέ Τεϊμάν, στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, όπου μεταφέρθηκαν Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα, μίλησαν στο CNN.
Οι ισραηλινοί πληροφοριοδότες περιγράφουν όσα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη εγκατάσταση με λόγια που σοκάρουν: Γιατροί μερικές φορές «ακρωτηρίαζαν τα μέλη των κρατουμένων λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν φορώντας διαρκώς χειροπέδες». Οι ιατρικές διαδικασίες που εκτελούνται από γιατρούς με ανεπαρκή προσόντα είναι μία μόνο πτυχή των βασανιστηρίων που υφίστανται οι κρατούμενοι, καθώς το κολαστήριο περιγράφεται ως «παράδεισος για ασκούμενους» σε ένα μέρος που «μυρίζει από τα παραμελημένα τραύματα που αφήνονται να σαπίσουν».
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το σκιώδες κέντρο κράτησης βρίσκεται περίπου 18 μίλια από τα σύνορα της Γάζας και χωρίζεται σε δύο μέρη: Από τη μία βρίσκονται εγκαταστάσεις όπου περίπου 70 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα τίθενται υπό ακραίο περιορισμό και από την άλλη υπάρχει το υποτυπώδες νοσοκομείο όπου οι τραυματίες κρατούνται δεμένοι στα κρεβάτια τους, φορώντας πάνες, ενώ τρέφονται με καλαμάκια. «Τους έχουν αφαιρέσει οτιδήποτε θυμίζει άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους πληροφοριοδότες στο CNN – ο ίδιος εργαζόταν ως γιατρός στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.
«(Οι ξυλοδαρμοί) δεν γίνονταν για να συγκεντρωθούν πληροφορίες. Γίνονταν για εκδίκηση», είπε ένας από τους άλλους πληροφοριοδότες και συνέχισε: «Ήταν τιμωρία για αυτό που έκαναν (οι Παλαιστίνιοι) στις 7 Οκτωβρίου και τιμωρία για τη συμπεριφορά τους στο στρατόπεδο».
«Ανησυχούν» οι ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις
Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες Δευτέρα «ανησυχία» και κάλεσε τον κυριότερο σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, να διενεργήσει έρευνα έπειτα από το ρεπορτάζ του CNN για τις ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης που υφίστανται παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε στρατιωτική βάση, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
«Είμαστε ανήσυχοι (για τις κατηγορίες) και τις εξετάζουμε, όπως και άλλες καταγγελίες για καταχρήσεις σε βάρος κρατουμένων Παλαιστινίων», διαβεβαίωσε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ. Οι ΗΠΑ τόνισαν στο Ισραήλ πως έχει «υποχρέωση να διενεργήσει έρευνα σε βάθος» για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συνέχισε. «Λέμε πάντα με σαφήνεια και συνέπεια πως όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, οφείλουν να μεταχειρίζονται όλους τους κρατούμενους με ανθρώπινο τρόπο, με αξιοπρέπεια και όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο», είπε ακόμη στον Τύπο ο Βεντάντ Πατέλ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι εξετάζουν τις κατηγορίες. Ωστόσο οι ισραηλινές έρευνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που καταγγέλλονται είτε από ΜΜΕ ή από ΜΚΟ, σπανίως έχουν σοβαρές συνέπειες για μέλη του στρατού ή των δυνάμεων ασφαλείας.