Το σύγχρονο αστικό περιβάλλον μπορεί να είναι χαοτικό και δύσκολα βιώσιμο σε καθημερινή βάση. Δεν είναι όμως όλες οι πόλεις δύσκολες για να τις ζει κανείς, καθώς πολλές διαθέτουν υποδομές που βάζουν τάξη στο χάος, διευκολύντας τις μετακινήσεις, την εργασία, την διασκέδαση, την ζωή.

Ο δείκτης Economist Intelligence Unit’s Global Liveability 2022 φιλοδοξεί να «ξετρυπώσει» αυτές τις πόλεις, με βάση την έννοια της βιωσιμότητας, αξιολογώντας δηλαδή ποιες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο παρέχουν τις καλύτερες ή τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης- ποσοτικοποιώντας τις προκλήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν στον τρόπο ζωής ενός ατόμου σε οποιαδήποτε τοποθεσία.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Bloombgerg, όσο ο πλανήτης «ξεμουδιάζει» από την πανδημία, η κατάταξη αρχίζει να μοιάζει και πάλι με την εποχή πριν από την πανδημία, χρίζοντας πρώτα από όλα και πάλι «βασίλισσα» την Βιέννη.

Η Βιέννη επανήλθε ξανά στην πρώτη θέση την οποία κατείχε πριν από τρία χρόνια, προτού πέσει στη 12η θέση το 2021 λόγω των περιορισμών για τον έλεγχο της μετάδοσης του Covid-19. Η αυστριακή πρωτεύουσα «πέταξε» την Κοπεγχάγη (Δανία) στη δεύτερη θέση, χάρη στην υψηλότερη βαθμολογία που διαθέτει στον τομέα της υγείας, ενώ η Ζυρίχη (Ελβετία) και οι πόλεις Κάλγκαρι και Βανκούβερ του Καναδά συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Η κορυφαία δεκάδα κυριαρχείται από ευρωπαϊκές πόλεις, με τις πόλεις του Καναδά, την Οσάκα της Ιαπωνίας και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας να ειναι οι μόνες εκτός Ευρώπης.

Στην άλλη μεριά της κατάταξης, στις τελευτείες θέσεις των 173 πόλεων που συμμετέχουν στο δείκτη, βρίσκεται η Τρίπολη στη Λιβύη, η πόλη Λάγος της Νιγηρίας και η Δαμασκός της Συρίας.

Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι μετακινήσεις κάποιων πόλεων στην κατάταξη, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, η οποία σημείωσε άλμα 19 θέσεων για να πάρει την 73η θέση στην κατάταξη. Μεγαλύτερο άλμα παρατηρήθηε, ωστόσο, από το Λονδίνο, το οποίο ανέβηκε 27 θέσεις για να πάρει την 33η θέση, και το Λος Άντζελες, που ανέβηκε 18 θέσεις για να πάρει την 37η θέση.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις πόλεις που ανέβηκαν τις περισσότερες θέσεις είναι και οι τρεις γερμανικές: η Φραγκφούρτη ανέβηκε 32 θέσεις για να πάρει την 7η θέση στην κατάταξη, το Αμβούργο ανέβηκε 31 θέσεις για να πάρει την 16η θέση και το Ντύσσελντορφ ανέβηκε 28 θέσεις για να πάρει την 22η θέση στην κατάταξη.

Από την άλλη, μεγάλη πτώση είδαν δύο ισπανικές πόλεις που φημίζονταν για το καλό επίπεδο ζωής τους. Η Μαδρίτη έπεσε 24 θέσεις για να πάρει την 43η θέση στην κατάταξη, ενώ η Βαρκελώνη έπεσε 19 θέσεις για να πάρει την 35η θέση στην κατάταξη. Μεγάλη πρώση σημείωσε επίσης το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, το οποίο υποχώρησε 25 θέσεις για να πάρει την 48η θέση στην κατάταξη.

Να σημειωθεί ότι και πάλι οι πόλεις με τη μεγαλύτερη πτώση προέρχονται από την ίδια χώρα, τη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα προηγουμένως ήταν μέσα στην κορυφαία δεκάδα. Συγκεκριμένα το Ουέλλινγκτον έπεσε 46 θέσεις για να πάρει την 50η θέση στην κατάταξη και το Όκλαντ υποχώρησε 33 θέσεις για να πάρει την 34η θέση.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ρωσική εισβολή απέκλεισε το Κίεβο από τον δείκτη, ενώ την ίδια ώρα η σύγκρουση έχει επηρεάσει τις βαθμολογίες για τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Και οι δύο πόλεις κατέγραψαν πτώση στις βαθμολογίες λόγω αυξημένης αστάθειας, λογοκρισίας, επιβολής δυτικών κυρώσεων και του γεγονότους ότι εταιρείες που αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από τη Ρωσία.
Η κορυφαία δεκάδα

Βιέννη (Αυστρία)
Κοπεγχάγη (Δανία)
Ζυρίχη (Ελβετία)
Κάλγκαρι (Καναδάς)
Βανκούβερ (Καναδάς)
Γενεύη (Ελβετία)
Φραγκφούρτη (Γερμανία)
Τορόντο (Καναδάς)
Άμστερνταμ (Ολλανδία)
Οσάκα (Ιαπωνία)
Μελβούρνη (Αυστραλία)

Η τελευταία δεκάδα

Τεχεράνη (Ιράν)
Ντουάλα (Καμερούν)
Χαράρε (Ζιμπάμπουε)
Ντάκα (Μπανγκλαντές )
Πορτ Μόρεσμπι (Παπούα Νέα Γουινέα)
Καράτσι (Πακιστάν)
Αλγέρι (Αλγερία)
Τρίπολη (Λιβύη)
Λάγος (Νιγηρία)
Δαμασκός (Συρία)

naftemporiki.gr