Βόλος: Συλλαλητήριο κατά της καύσης απορριμμάτων το Σάββατο
Πάνω από 25 σωματεία και φορείς αλλά και καλλιτέχνες και προσωπικότητες της Μαγνησίας συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της καύσης απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ. Η συγκέντρωση θα γίνει το Σάββατο 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, στις 7 μ.μ. στην παραλία του Βόλου.
Σήμερα δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, από τους εκπροσώπους των σωματείων, φορέων, συλλόγων, επιτροπών πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν και τονίστηκε ότι η μάχη αυτή δίνεται την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ως συνέχεια στα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν είναι πρόοδος να δουλεύουμε 13 ώρες και να αναπνέουμε θανατηφόρα χημικά», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» στη συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι αναπνέουν μολυσμένο αέρα ως αποτέλεσμα της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, «στην ποδιά των οποίων σφάζουν μια ολόκληρη πόλη».
Τονίστηκε ότι παρά την προσπάθεια των κυβερνήσεων, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής και φυσικά της ίδιας της εταιρίας, οι κάτοικοι της περιοχής «δεν νομιμοποιούν το έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής τους. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να σταλεί και από την παραλία του Βόλου το Σάββατο», τόνισε ο Κώστας Στεργίου. Αναφέρθηκε στο ιστορικό καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ με τις ΑΕΠΟ που ενέκριναν κυβερνήσεις από το 2008, ακόμη με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και τον νόμο για το περιβάλλον που ψήφισε πέρυσι και τις νέες αδειοδοτήσεις που έδωσε στην εταιρεία να καίει αυτού του είδους τα υλικά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Π.Θ., Δημ. Μαργιετάκης μετέφερε χαιρετισμό του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για το συλλαλητήριο, ενώ ο Στ. Λημνιός από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εξέφρασε την ελπίδα το συλλαλητήριο να πετύχει και να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή.
Οι φορείς και τα σωματεία διεκδικούν να μην καίγονται σκουπίδια και ΠΕΤ ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ, λένε “όχι” στην παραγωγή rdf/srf στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου, “όχι” στην «πράσινη ανάπτυξη» της ΕΕ που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και τέλος ζητούν διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αερόβια κομποστοποίηση χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.