Για υποχωρητικότητα απέναντι στον Ισλαμισμό κατηγορούν την γαλλική κυβέρνηση περίπου 75.000 Γάλλοι πολίτες, οι οποίοι συνυπογράφουν επιστολή που δημοσίευσε το βράδυ της Κυριακής το δεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles. “Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας”, αναφέρει το κείμενο που ανώνυμα δημοσίευσαν εν ενεργεία στρατιωτικοί και στην συνέχεια συνυπέγραψαν μέλη του κοινού.

Οι βαθμοί και ο αριθμός των στρατιωτικών που έγραψαν την επιστολή παραμένει ασαφής, περιγράφουν όμως τους εαυτούς τους ως μία νεότερη γενιά στρατιωτικών που έχει υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή έχει συμμετάσχει σε εγχώριες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

“Έδωσαν την ζωή τους για να καταστρέψουν τον Ισλαμισμό, στον οποίο εσείς κάνετε παραχωρήσεις επί του εδάφους μας”, αναφέρουν, ενώ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε σε αντίστοιχη επιστολή εν αποστρατεία στρατιωτικών τον περασμένο μήνα.

Τότε, η υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν τιμωρίες για παράβαση του νόμου που απαγορεύει σε στρατιωτικούς να εκφράζουν δημόσια άποψη για θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα. Στην υποστήριξη των στρατιωτικών τότε, είχε σπεύσει η υποψήφια της ακροδεξιάς για την προεδρία, Μαρίν Λε Πεν.

“Πολέμησαν για να επιτρέψετε να γίνει η Γαλλία ένα αποτυχημένο κράτος;”, αναφέρουν στην χθεσινή επιστολή τους οι στρατιωτικοί, ενώ σε άλλο σημείο: “Αν ξεσπάσει εμφύλιος, ο στρατός θα διατηρήσι την κυριαρχεία του εδάφους μας. Κανείς δεν θέλει μία τέτοια κατάσταση αλλά ναι, ο εμφύλιος πόλεμος προετοιμάζεται στην Γαλλία και το γνωρίζεται πολύ καλά”.