Περίπου 500 ακροδεξιοί διαδηλωτές με φιλοβασιλικές σημαίες περπάτησαν στους δρόμους του Παρισιού την Κυριακή, πραγματοποιώντας μία πορεία που είχε απαγορεύσει η αστυνομία για λόγους ασφαλείας, αλλά επέτρεψε το δικαστήριο.
Η ολοένα και αυξανόμενη ορατότητα των ακροδεξιών ομάδων που αντιτίθενται στο δημοκρατικό πολίτευμα ανησυχεί τις γαλλικές αρχές.
Τη διαδήλωση διοργάνωσε η Action Française που θέλει να αντικαταστήσει τον πρόεδρο με έναν εκτελεστικό βασιλιά.
Η αστυνομία απαγόρευσε συνολικά έξι πορείες νεοναζιστικών οργανώσεων που είχαν προγραμματιστεί στη γαλλική πρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο, από τις οποίες το δικαστήριο επέτρεψε μόνο αυτήν.
Οι συμμετέχοντες φώναζαν «ζήτω ο βασιλιάς» και «κάτω η δημοκρατία» καθώς περπάτησαν από την Οπερα στο άγαλμα της Ιωάννας της Λωρραίνης, που θεωρείται η ηρωίδα των γάλλων εθνικιστών.
«Για μία ακόμα φορά, όπως στα χρόνια της Ιωάννας, η Γαλλία βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε ο Ανρί Μπεκ, πρόεδρος του κινήματος Εθνική Αποκατάσταση.
Η οργάνωση Action Française είναι η παλιότερη από τις ακροδεξιές ομάδες που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’50, από την οποία ξεπήδησε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, φιλοναζιστής και ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου το 1972.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μία άλλη διαδήλωσε προκάλεσε την οργή των Γάλλων, καθώς συμμετείχαν 600 μαυροφορεμένοι με μάσκες που έφεραν φασιστικά σύμβολα. Το προπερασμένο Σάββατο, νεοναζιστές διαδήλωσαν στο Παρίσι προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
Υστερα από αυτό, ο Ζεράλ Νταρμανέν, υπουργός Εσωτερικών, διέταξε τις τοπικές αρχές να απαγορεύσουν όλες τις διαδηλώσεις Ακροδεξιών λόγω του κινδύνου επεισοδίων


Ο Λορέν Νιούνεζ, αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εθνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έχει προειδοποιήσει τη γαλλική κυβέρνηση ότι οι ακροδεξιές οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν εκπαιδεύσει τα μέλη τους στη χρήση πυροβόλων όπλων, «είναι ενεργός κίνδυνος».
Την ώρα που τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την οργή τους για τη νεοναζιστική διαδήλωση του περασμένου Σαββατοκύριακου, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν συνέκρινε τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές με τους αριστερούς διαδηλωτές που έχουν τραυματίσει εκατοντάδες αστυνομικούς σε βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία, από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, με αφορμή τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν. Το κεντρώο κόμμα του γάλλου προέδρου και τα παραδοσιακά κόμματα-σύμμαχοί του, αποδίδουν την άνοδο της βίας στα ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα που κυριαρχούν στην αντιπολίτευση.
Περίπου 1.500 νεοναζιστικές, εθνικιστικές και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις βρίσκονται στη λίστα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ως επικίνδυνες για την δημόσια ασφάλεια.
Από τότε που δεκάδες αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, υπέγραψαν ένα κείμενο απειλώντας με πραξικόπημα πριν τρία χρόνια, η αστυνομία έχει λάβει στα σοβαρά την απειλή της Ακροδεξιάς.
Μάλιστα, τον Ιανουάριο συνέλαβε τρεις εξτρεμιστές που σχεδίαζαν να επιτεθούν στον Μακρόν, ενώ τον άλλο μήνα, δικάζονται για τον ίδιο λόγο άλλοι τέσσερις.
Δύο από τους νεοναζιστές που διαδήλωσαν στο Παρίσι πριν από οκτώ ημέρες, ήταν μέλη της Εθνικής Συσπείρωσης –το νέο όνομα του Εθνικού Μετώπου, αφότου το ανέλαβε η Μαρίν Λεπέν.
Η γαλλίδα πολιτικός, που δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με νεοναζί, είπε: «Πόσα χρόνια πρέπει να προσπαθήσω για να καταλάβει ο κόσμος τις ιδέες μου; Αυτές οι ριζοσπαστικές ομάδες πάντα με μισούσαν και με πολεμούσαν. Δεν έχουν θέση στην Εθνική Συσπείρωση». Πηγή: Protagon.gr