Γερμανία: Παραιτήθηκε υπουργός μετά από αποκαλύψεις για διακοπές κατά τη διάρκεια των φονικών πλημμυρών

Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας, Άννε Σπίγκελ, έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι ενώσω ήταν υπουργός Περιβάλλοντος της Ρηνανίας – Παλατινάτου, είχε φύγει για διακοπές διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων ενώ η περιοχή αντιμετώπιζε τις φονικές πλημμύρες στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 184 άνθρωποι.

Σε δήλωσή της εξήγησε τους λόγους που την ώθησαν στην παραίτηση. Η Άννε Σπίγκελ ανέφερε πως «το κάνω αυτό προκειμένου να αποτρέψω την ζημιά για το υπουργείο, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλες πολιτικές προκλήσεις».

Χθες, Κυριακή, η κυρία Σπίγκελ, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη τηλεοπτική εμφάνιση, απολογήθηκε για τις επιλογές της και ζήτησε «συγγνώμη για τα λάθη» της, ενώ τόνισε ότι αντιμετώπισε το δίλημμα μεταξύ των υποχρεώσεών της ως συζύγου και μητέρας και αυτών της υπουργού, καθώς ο σύζυγός της είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το 2019, ενώ τα τέσσερα παιδιά της είχαν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την καραντίνα για την πανδημία.

«Ο καγκελάριος είδε ασφαλώς τη δήλωση» της κυρίας Σπίγκελ, επισήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, αναφερόμενη στην χθεσινοβραδινή τηλεοπτική εμφάνιση της υπουργού, κατά την οποία, ιδιαίτερα φορτισμένη, απολογήθηκε για τις επιλογές της και ζήτησε «συγγνώμη για τα λάθη» της.

Ο κ. Σολτς «συγκινήθηκε και επηρεάστηκε προσωπικά, καθώς για εκείνον επρόκειτο, σε ανθρώπινο επίπεδο, για μια πολύ συγκινητική εμφάνιση», πρόσθεσε η κυρία Χόφμαν και τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την υπουργό, «ο καγκελάριος εκτιμά το έργο της».

Από την πλευρά του κόμματός της, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ περιορίστηκε σήμερα να δηλώσει ότι «οι δηλώσεις της ήταν συγκινητικές» και παρέπεμψε στην επικείμενη τοποθέτηση του προεδρείου των Πρασίνων.

Σύμφωνα με την BILD, χθες συνεδρίασε ανεπίσημα η ηγετική ομάδα του κόμματος, η οποία, αφού άκουσε τις εξηγήσεις της Άννε Σπίγκελ, ζήτησε ομόφωνα την παραίτησή της. Εκείνη αρνήθηκε και ζήτησε «μια δεύτερη ευκαιρία».

Σήμερα ωστόσο, η εφημερίδα Die Zeit αποκαλύπτει ότι την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ηγεσίας των Πρασίνων στη Ρηνανία – Παλατινάτο, τα τοπικά στελέχη ζήτησαν να μάθουν εάν η υπόθεση της κυρίας Σπίγκελ σχετίζεται με αυτή την υπουργού Περιβάλλοντος της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Ούρσουλα Χάινεν-Έσερ (CDU), η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση επειδή την ίδια περίοδο πήγε στη Μαγιόρκα προκειμένου να γιορτάσει τα γενέθλια του συζύγου της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άννε Σπίγκελ δήλωσε ότι οι περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες, αλλά απέκρυψε ότι έκανε τέσσερις εβδομάδες διακοπές στη νότια Γαλλία, καθώς και το γεγονός ότι δεν συμμετείχε ψηφιακά στα υπουργικά συμβούλια, αλλά εκπροσωπείτο από τον υφυπουργό της.

Start typing and press Enter to search