Ενώ η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας εισηγούνταν τη χρήση του Green Pass για μετακινήσεις από νομό σε νομό, η κυβέρνηση τελικά έκανε πίσω. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό.

Από 5 Ιουλίου η μετακίνηση στα νησιά θα πραγματοποιείται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης ή αρνητικό τεστ (PCR/rapid test).

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, δεν έγινε τελικά αποδεκτή η εισήγηση της χρήσης Green Pass και για εσωτερικές μετακινήσεις από νομό σε νομό, στην ηπειρωτική χώρα.

Το περιεχόμενο της εισήγησης αναφερόταν στις εσωτερικές μετακινήσεις με την επίδειξη κάρτας που θα επιβεβαίωνε πως ο ταξιδιώτης είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει αρνητικό τεστ κορονοϊού (PCR/rapid test).

Όμως τελικά η κυβέρνηση και ειδικότερα οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας έκριναν ότι το μέτρο δεν χρειάζεται να εφαρμοστεί σε αυτό το στάδιο επειδή πρακτικά θα σήμαινε ένα «lockdown για ανεμβολίαστους» και μάλιστα εν μέσω του καλοκαιριού.

Ωστόσο το μέτρο παραμένει στο τραπέζι, σημειώνουν με νόημα οι γνωρίζοντες, ενώ αναγνωρίζουν ότι ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να εμβολιαστεί.

ην ίδια ώρα, μόνο τυχαία δεν είναι η προτροπή στους ανεμβολίαστους να μην αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι, έκκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, με δήλωση – ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα εξήγησε ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών μπαίνει πλέον η μετάλλαξη Δέλτα.

Όπως τόνισε την Πέμπτη στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου, η μετάλλαξη Δέλτα ανησυχεί τους ειδικούς και είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, προειδοποιώντας ότι οι ομάδες που κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στα άτομα άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να το πράξουν, όπως άλλωστε και οι νέοι, δεδομένου ότι αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων.