Δεκαπενταύγουστος: Γεμάτα τα νησιά, θα βουλιάξουν Πελοπόννησος και Χαλκιδική

Το 100% αγγίζουν οι προ-κρατήσεις σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας για τον Δεκαπενταύγουστο και ιδιαίτερα για το χρονικό διάστημα 13/8-18/8 αποδεικνύοντας ότι εγχώριοι και αλλοδαποί τουρίστες επιθυμούν να ταξιδέψουν τηρώντας όλα τα μέτρα που έχει ορίσει η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υψηλό ποσοστό προ-κρατήσεων καταγράφεται και στους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας με «πρωταγωνιστή» την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική για τους Βορειοελλαδίτες και για τους Βαλκάνιους. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-RealΕstates που ανέλυσε τα στοιχεία από ιστοσελίδες που φιλοξενούν ακίνητα που αξιοποιούνται – διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ή και με σήμα του Ε.Ο.Τ.

Οι προ-κρατήσεις στο «νησί των ανέμων» σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζουν το 94% με τον συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων ακινήτων όλων των οικονομικών βαλαντίων να ανέρχονται στα 2.046. Η διαμονή για πέντε διανυκτερεύσεις αγγίζει ακόμη και τις 2.403€ για κατοικία 110τμ στη περιοχή super paradise, ενώ στο Καλό Λιβάδι κατοικία 30τμ διατίθενται προς 2.228€ για πέντε διανυκτερεύσεις.

Στα «ύψη» οι κρατήσεις για τον Αύγουστο παρά το τοπικό lockdown στη Μύκονο

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων προστασίας που ανακοίνωσε η πολιτεία (τοπικό lockdown) στη Μύκονο καταγράφηκαν πολλές ακυρώσεις για τον μήνα Ιούλιο τόσο από εγχώριους εκδρομείς όσο και από αλλοδαπούς. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα επηρεαστούν οι προ-κρατήσεις του Αυγούστου. Η εικόνα όμως του τοπικού lockdown ενδέχεται να επηρεάσει την υπόλοιπη καλοκαιρινή σεζόν τόσο στο νησί όσο και στους υπόλοιπους νησιωτικούς προορισμούς της χώρας», αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του E-Real Estates.

Στη Σαντορίνη οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 98% με τη συνολική δυναμικότητα του νησιού σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να φτάνουν τα 2.189. Οι επιλογές πλέον είναι λιγοστές, ενώ το κόστος διαμορφώνεται στα 1.530€ για κατοικία 35τμ στη περιοχή Καμάρι.

Στο 100% βρίσκονται οι προ-κρατήσεις σε Ιθάκη και Πάτμο για τον Δεκαπενταύγουστο

Στη Σκιάθο οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 96% με δυναμικότητα 275 κατοικίες, στη Σκόπελο το 98% με 371 κατοικίες και στη Πάρο το 99% με 1.640 κατοικίες, στη Ζάκυνθο το 95% με 1.521 κατοικίες, στην Κεφαλονιά το 97% με 1.785 κατοικίες και στην Ιθάκη το 100% με 116 κατοικίες, όπως και στην Πάτμο με 189 κατοικίες. Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων καταγράφονται και στην Κρήτη που αγγίζουν το 96% για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες που βρίσκονται πλησίον της θάλασσας. Σημειώνεται ότι η Κρήτη διαθέτει εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες 13.965 ακίνητα τόσο σε παραθαλάσσιους προορισμούς όσο και σε αστικά κέντρα.

Οι εντυπωσιακές πληρότητες αφορούν διαμερίσματα ή/και αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις που προσφέρουν λόγω πανδημίας μεγαλύτερη ασφάλεια. «Σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών και της πληρότητας αποτελεί η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολο τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε συνάρτηση με τα ενδεχόμενα τοπικά lockdown, που δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ζήτηση», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Άνθιση γνωρίζουν τα «roadtrips» στην ηπειρωτική Ελλάδα – Έρχονται στην Ελλάδα απ’ όλη την Ευρώπη

Τη φετινή χρονιά ο οδικός τουρισμός, τα περίφημα «roadtrips», γνωρίζει νέα άνθιση τόσο από τον εγχώριο τουρισμό, όσο και από αλλοδαπούς που επιλέγουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Το καλοκαίρι του 2020 πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες επέλεξαν να μη μετακινηθούν με μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία) λόγω της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική άνοδο των ταξιδιών με αυτοκίνητο. Ο Θεμιστοκλής Μπάκας σημειώνει: «Όλοι μας θυμόμαστε τις εικόνες στα μέσα Ιουνίου της περσινής χρονιάς στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας- Βουλγαρίας, όπου η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη. Και φέτος, οχήματα απ’ όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τη Σερβία (τη μόνη τρίτη χώρα που επιτρέπεται να περνά τα ελληνικά σύνορα, μέχρι τις αρχές Ιουλίου) σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, για να περάσουν στο ελληνικό έδαφος. Παράλληλα το παρόν στη χώρα μας μέσω οδικού δικτύου έδωσαν Γερμανοί, Αστριακοί, Ελβετοί, Πολωνοί, Σουηδοί, Φιλανδοί κ.α.».

Πρώτη στις προ-κρατήσεις του Αυγούστου, ανάμεσα στους ηπειρωτικούς τουριστικούς προορισμούς, η Πελοπόννησος

Στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσον αφορά το χρονικό διάστημα από 13 Αυγούστου έως 18 Αυγούστου, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 99% με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 3.613 ακίνητα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 92% με 1.161 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και είναι κατάλληλα για καλοκαιρινές διακοπές υπολογίζονται συνολικά στα 440.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου οι προ-κρατήσεις στους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς αγγίζουν το 87% με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 690 ακίνητα, ενώ στη Χαλκιδική αγγίζουν το 81% με το σύνολο της δυναμικότητας σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να είναι 4.074 ακίνητα.

«Πρωταγωνιστικό» ρόλο και το φετινό καλοκαίρι έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, τόσο λόγω της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει όσο και λόγω του καλού οδικού δικτύου που τη συνδέει με την Αθήνα. Παράλληλα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στη Μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του Νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένη), ενώ αρχίζει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη και η Αχαΐα κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας. ‘Έντονο είναι επίσης το ενδιαφέρον για τη «χρυσή» αμμώδη ακτογραμμή του Ν. Ηλείας και ιδιαίτερα την Κυλλήνη και την Κουρούτα.

Στα παραθαλάσσια προάστια της Ηπείρου, όπως τα Σύβοτα και την Πάργα, το κόστος για πέντε διανυκτερεύσεις από 13 Αυγούστου έως και 18 Αυγούστου κυμαίνεται από 530€ έως 1.125€ για οικογένεια με 2 παιδία έως 12 ετών. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος για μίσθωση κατοικίας για πέντε διανυκτερεύσεις κατοικίας 80τμ στη Πάργα διαμορφώνεται στα 730€, ενώ στα Σύβοτα για κατοικία 45τμ διαμορφώνεται στα 745€.

Η Χαλκιδική παραμένει ψηλά στις επιλογές βορειοελλαδιτών και Βαλκάνιων

Η Χαλκιδική, αποτελεί τη «βασίλισσα» του φετινού καλοκαιριού για τους βορειοελλαδίτες καθώς και για τους Βαλκάνιους τουρίστες. Ήδη, η κινητικότητα από τους Θεσσαλονικείς για εκδρομές με μια ή/και δυο διανυκτερεύσεις έχει αγγίξει «κόκκινο», ενώ έντονο καταγράφεται και το «κύμα» Βαλκάνιων που επισκέπτονται οδικώς την Χαλκιδική ακόμη και για διήμερες – τριήμερες εξορμήσεις.

Αρκετοί Αθηναίοι επιλέγουν είτε την Εύβοια, είτε τη Φθιώτιδα κυρίως λόγω του καλού οδικού δικτύου και της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης καθώς βρίσκονται κοντά στους εργασιακούς τους χώρους στην πρωτεύουσα σε χιλιομετρική απόσταση 1-1,5 ώρας. Ενώ όσοι δεν μπορούν να βρεθούν εκτός των τειχών της Περιφέρειας Αττικής, επιλέγουν περιοχές όπως η Αρτέμιδα, η Ανάβυσσος, ο Κάλαμος, το Αλεποχώρι, το Σούνιο, η Αγία Μαρίνα, η Κινέτα, η Ραφήνα και η Αίγινα, αν θέλουν να βρεθούν σε κοντινό νησί.

«Τα υγειονομικά δεδομένα, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και τα ενδεχόμενα lockdown, μπορούν να επηρεάσουν τις π[ρο-κρατήσεις σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς και να οδηγήσουν τόσο τους εγχώριους εκδρομείς, όσο και τους αλλοδαπούς στο να επιλέξουν προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα», επισημαίνει ο πρόεδρος του E-RealEstates, τονίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2020 ήταν διαφορετικό για το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, ένα καλοκαίρι γεμάτο προκλήσεις και με απώλειες που άγγιξαν το 77,12% σε σχέση με το 2019 για την ελληνική οικονομία και με τις τουριστικές εισπράξεις να διαμορφώνονται μόλις στα 4,28 δισ. € σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ένα καλοκαίρι που την χώρα μας την επισκέφτηκαν κατά 77% λιγότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2019.

«Όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μια καλή χρονιά για την παγκόσμια υγεία και για την οικονομία της χώρας μας διότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 21% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και της Παγκόσμιας Τράπεζας», καταλήγει.

Start typing and press Enter to search