Δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα ιωδίου για την προφύλαξη από ραδιενέργεια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και ο φόβος μιας πυρηνικής έκρηξης μεγαλώνει καθώς στη χώρα υπάρχουν 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Υπό τον φόβο ενός πυρηνικού χτυπήματος, χιλιάδες πολίτες, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, σπεύδουν να αγοράσουν προληπτικά χάπια ιωδίου. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που οι φαρμακοποιοί στη Βουλγαρία ξεπούλησαν τις τελευταίες έξι ημέρες, όσο ιώδιο πουλάνε κανονικά σε ετήσια βάση. 

Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχουν χάπια ιωδίου παρά μόνο συμπληρώματα διατροφής και έχουν πάρα πολύ μικρή ποσότητα σε ιώδιο.

Με αφορμή τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με χρήση σκευασμάτων ιωδίου για την προφύλαξη από την ραδιενέργεια, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει ότι δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σκευάσματα με αυτήν την ένδειξη.

Τα σκευάσματα ιωδίου, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη.

Στην περίπτωση τέτοιου συμβάντος, αρμόδιες είναι οι εθνικές αρχές υγείας κάθε χώρας για να αποφασίσουν αν θα πρέπει να χορηγήσουν σκευάσματα ιωδίου, καθώς και για τις ακριβείς δόσεις ανά ηλικιακή ομάδα όπως και για την έναρξη και τη διάρκεια της προληπτικής αγωγής, καταλήγει ο ΠΦΣ.

πηγή in.gr

Start typing and press Enter to search