ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Η ώρα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έφτασε για σχεδόν 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς η ΑΑΔΕ από σήμερα, Σάββατο 30 Απριλίου ξεκίνησε την ηλεκτρονική αποστολή των εκκαθαριστικών. Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα τα λάβουν όλοι με την υποχρέωση να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τα τέλη Μαΐου.

Από το 2022 το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τον νέο φόρο ακινήτων σε έως 10 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να καταβάλλεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Ωστόσο για ακόμη μία χρονιά όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό του φόρου δεν θα έχει καμία πρόσθετη έκπτωση.

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκαλυφθεί και το τελικό ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ μετά τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου αλλά και την αύξηση των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των περίπου 7.200.000 ιδιοκτητών ακινήτων ΕΝΦΙΑ άνω του 1 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 6.200.000 ιδιοκτήτες, από τους οποίους η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει συνολικά όσα και πέρυσι, δηλαδή 2,58 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει δεσμευτεί ότι από τις αλλαγές σε κλίμακες, αφορολόγητα, συντελεστές και εκπτώσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες θα έχουν μείωση ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ 900.000 ιδιοκτήτες θα λάβουν εκκαθαριστικό με αμετάβλητο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, 320.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω φόρο.

Όφελος θα έχουν όσοι έχουν μικρές και μεσαίες περιουσίες, ακόμη και αν η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους αυξήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2022. Αυτό διότι μειώθηκαν από εφέτος οι βασικοί συντελεστές υπολογισμού ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων και διευρύνθηκαν-συγχωνεύτηκαν τα κλιμάκια. Ετσι, ακόμη και αν κάποιος μεταφέρεται σε υψηλότερο κλιμάκιο, λόγω της αύξησης της τιμής ζώνης της περιοχής του, θα πρέπει (βάσει των δημοσιευμένων παραδειγμάτων του υπουργείου Οικονομικών) να δει μείωση του φόρου σε σύγκριση με πέρυσι.

Start typing and press Enter to search