ΕΝΦΙΑ 2022: διορθώσεις για λίγους
Ο ιδιοκτήτης της μεζονέτας των 200 τετραγωνικών μέτρων στη Μύκονο, για την οποία με την ισχύουσα αντικειμενική των 1.200 ευρώ είχε ετήσιο ΕΝΦΙΑ 923,88 ευρώ, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως θα κληθεί να βάλει το 2022 βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ο ΕΝΦΙΑ της νέας χρονιάς με τα σημερινά δεδομένα, θα κάνει άλμα στα 2.372,11 ευρώ. Είναι μία από τις περιπτώσεις για τις οποίες το οικονομικό επιτελείο δεν κρύβει τις επιβαρύνσεις αναδεικνύοντας τη συστηματική υποφορολόγηση των προηγουμένων ετών καθώς περισσότερες από 3.500 περιοχές βρίσκονταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.
Για τις υπόλοιπες 6.105 ζώνες οι οποίες ήταν ήδη ενταγμένες στο σύστημα και η μέση αύξηση της τιμής είναι 18%, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Για να σβήσουν οι επιβαρύνσεις από τις νέες τιμές στον ΕΝΦΙΑ, απαιτούνται χειρουργικού τύπου επεμβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κόντρα στο ρεύμα των εκτιμήσεων για αυξήσεις -φωτιά στον ΕΝΦΙΑ εξαιτίας των νέων τιμών, η εφαρμογή τους στο φόρο όπως είναι σήμερα θα έφερνε έξτρα έσοδα στα ταμεία λιγότερα από 150 εκατ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί για δημοσιονομικά ουδέτερες αλλαγές που σημαίνει πως δεν θα βγάλει έξτρα έσοδα ο προϋπολογισμός αλλά ούτε και θα χάσει, από τις αντικειμενικές στον ΕΝΦΙΑ αλλά όπως φαίνεται και από τα παρακάτω παραδείγματα, η άσκηση κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Εκτός από το ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να δυσαρεστήσει και τους φορολογούμενους έναν προς έναν…
Αν ξεκινήσουμε από τα βόρεια προάστια, μια μονοκατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων στην Εκάλη στη ζώνη με την ανώτερη τιμή των 3.850 ευρώ σήμερα και των 3.500 ευρώ από τις αρχές του έτους επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 1.423,27 το 2021 και 1.372,32 ευρώ (χωρίς αλλαγές στους συντελεστές) το 2022.
Για ένα πανομοιότυπο ακίνητο στο λόφο Έντισον στην Παλλήνη, όπου η αντικειμενική από τα 1.900 ευρώ κάνει άλμα στα 2.700 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ χωρίς αλλαγές κάνει άλμα από τα 674,18 ευρώ στα 1.139,61 ευρώ. Δύσκολο να εξηγηθεί πολιτικά και γι’ αυτό η άσκηση αναμένεται ιδιαιτέρως δύσκολη προκειμένου να μην υπάρχουν αδικίες …
Το περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, περιορίζει και τις δυνατότητες δραστικών αλλαγών στον συμπληρωματικό φόρο τον οποίο η κυβέρνηση θα ήθελε να καταργήσει αλλά από κάπου θα έπρεπε να βρει σε αυτή την περίπτωση ισοδύναμα 600 εκατ. ευρώ. Ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται σήμερα εφόσον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Μετά και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αρκεί απλά ένα σπίτι στην Αθήνα και το πατρικό στο χωριό για να προκύψει αυτή η διπλή επιβάρυνση.
Τα παραπάνω παραδείγματα προκύπτουν εάν οι αντικειμενικές αξίες επιβάλλονταν στον ΕΝΦΙΑ , χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Το υπουργείο Οικονομικών όμως έχει προαναγγείλει λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ έως τον Νοέμβριο του 2021 ώστε οι νέες τιμές να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 και τα ραβασάκια του φόρου ακινήτων να αρχίσουν να πληρώνονται σε 10 μηνιαίες δόσεις από τον ερχόμενο Μάρτιο.