Ευρώπη: Κύμα απεργιών για ακρίβεια, αυξήσεις μισθών και συντάξεις

Η Ευρώπη «γονατίζει» από συνεχείς απεργίες καθώς η ακρίβεια, οι απαιτήσεις για υψηλότερους μισθούς και οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό βγάζουν στους δρόμους τους εργαζομένους.

Πρόκειται μεταξύ άλλων για Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία όπου τους τελευταίους μήνες καταγράφονται συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες είτε με παύση εργασιών, είτε με κινητοποιήσεις στους δρόμους, είτε και με τα δύο.

Τον χορό των μεγάλων απεργιών ξεκίνησε η Βρετανία με κινητοποιήσεις κυρίως από νοσηλευτές, σιδηροδρομικούς, οδηγούς λεωφορείων και δασκάλους που ζητούν γενναίες αυξήσεις στις αποδοχές, καθώς φουντώνουν οι αντιδράσεις από το πολύ υψηλό κόστος της ζωής.
Οι απεργίες αυτές είτε είναι σε εξέλιξη είτε έχουν προγραμματιστεί για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Γαλλία

Μεγάλες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν επίσης στη Γαλλία όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ξεκινήσει προσπάθεια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που περιλαμβάνει αυξήσεις στα όρια ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν τις προηγούμενες ημέρες σε απεργία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.
Περίπου 80.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού, με διαδηλώσεις σε 200 ακόμη γαλλικές πόλεις. Οι απεργίες αυτές προκάλεσαν σοβαρές διαταραχές στις δημόσιες συγκοινωνίες και πολλά σχολεία έκλεισαν. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Λυών, το Μπορντό, τη Μασσαλία και την Τουλούζη.
Γερμανία

Στη Γερμανία και ειδικά στο Βερολίνο ακυρώθηκαν χθες σωρηδόν εκατοντάδες πτήσεις που επηρέασαν 35.000 επιβάτες, λόγω προειδοποιητικής απεργίας του συνδικάτου Verdi. Το σωματείο κάνει λόγο για δυσαρέσκεια για τις προτάσεις που έγιναν σε τρεις γύρους συλλογικών διαπραγματεύσεων από τη διοίκηση του αεροδρομίου του Βερολίνου.

Απαιτεί αύξηση 500 ευρώ τον μήνα για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών εδάφους σε περίοδο 12 μηνών, καθώς και υψηλότερα μπόνους για το προσωπικό ασφάλειας εναέριας κυκλοφορίας που εργάζεται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Βρετανία

Η Βρετανία ξαναπήρε τη σκυτάλη των απεργιών και αυτή τη φορά επικεφαλής στις κινητοποιήσεις τέθηκαν εργαζόμενοι της Amazon.co.uk, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το προσωπικό είναι δυσαρεστημένο με την αύξηση μισθού κατά 50 πένες (60 λεπτά του ευρώ) ανά ώρα, που ισοδυναμεί με 5% και είναι πολύ κάτω από τον πληθωρισμό.

Η Amazon αποφάσισε την αύξηση μισθών το περασμένο καλοκαίρι.

Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες λένε ότι η αύξηση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο αυξανόμενο κόστος ζωής. Ζητούν από την εταιρεία να πληρώνει τουλάχιστον 15£ (περίπου 17 ευρώ) την ώρα. Θέλουν επίσης καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Οι εργαζόμενοι της Amazon έχουν εκφράσει ανησυχίες κάνοντας λόγο για πολλές ώρες εργασίας, υψηλά ποσοστά τραυματισμών και αδυσώπητο ρυθμό εργασίας, καθώς και για επιθετική, βελτιωμένη τεχνολογία παρακολούθησης των εργαζομένων ακόμη και σε τουαλέτες, αναφέρει το BBC.
Ιταλία

Επίσης στην Ιταλία ξεκίνησε απεργία σε βενζινάδικα και εταιρείες διαχείρισης σταθμών ανεφοδιασμού σε υγρά καύσιμα, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά μέτρων της κυβέρνησης να αναγράφονται και οι μέσες τιμές για αμόλυβδη και ντίζελ, εκτός από τις τρέχουσες τιμές πώλησης καυσίμων.
Στόχος της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με την προσπάθεια αυτή είναι να κάνει πιο εμφανείς για τους καταναλωτές αυξήσεις τιμών από τα βενζινάδικα, σε μια περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει και εκεί. Τα εργατικά συνδικάτα επικρίνουν την κυβερνητική αυτή εντολή, καθώς οι σταθμοί ανεφοδιασμού που δεν συμμορφώνονται υπόκεινται σε πρόστιμα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Start typing and press Enter to search