Ο 65ος Διαγωνισμός της Eurovision έλαβε τέλος το βράδυ του Σαββάτου 22 Μαΐου, με νικήτρια χώρα την Ιταλία και το rock συγκρότημα Måneskin.

Οι Ιταλοί εμφανίστηκαν στην 24η θέση και κατάφεραν να ξεσηκώσουν την Ευρώπη υπό τους ήχους της ροκ μουσικής! Πυροτεχνήματα, εφέ φωτιάς και μια πύρινη βροχή συνέθεσαν ένα καταπληκτικό οπτικό αποτέλεσμα με τους Måneskin να δείχνουν από την αρχή πόσο πολύ ήθελαν να πάρουν τη νίκη.

Ξεκίνησαν ως μπάντα στους δρόμους της Ρώμης

Οι Måneskin είναι ένα τετραμελές ροκ συγκρότημα από την Ιταλία. Μέλη του είναι ο Damiano David (frontman), η Victoria De Angelis (μπάσο), ο Thomas Raggi (κιθάρα) και ο Ethan Torchio (drums). Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 2016 στη Ρώμη και έγινε ευρύτερα γνωστό στο κοινό μέσα από τη συμμετοχή του στον 11ο κύκλο του «X-Factor» το 2017 όπου πήραν τη δεύτερη θέση. Μάλιστα, και τα τέσσερα μέλη ήταν φίλοι και συμμαθητές στο ίδιο γυμνάσιο.

Η ιδέα της δημιουργίας της μπάντας ήρθε όταν ήταν συμφοιτητές στο επιστημονικό λύκειο «J.F. Kennedy». Για το όνομα του συγκροτήματος τα μέλη αποφάσισαν με τη βοήθεια της Victoria – η οποία είναι μισή Δανή – να μεταφραστούν κάποιες λέξεις-ιδέες στα Δανικά.

Η λέξη «Måneskin» που σημαίνει σεληνόφως ήταν ομόφωνη απόφαση. Οι Måneskin ξεκίνησαν να παίζουν μουσική στους δρόμους κυρίως στο Colli Portuensi, συνοικία της Ρώμης, όσο και στο κέντρο της Ρώμης ενώ αργότερα ακολούθησε η συμμετοχή τους στο X-Factor. Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο τους EP με τίτλο «Chosen» το οποίο περιλάμβανε το single τους «Chosen» αλλά και τα τραγούδια που ερμήνευσαν κατά τη διάρκεια του talent show

Λίγο καιρό αργότερα το EP έγινε πλατινένιο. Τον Μάρτιο του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο Ιταλόφωνο single τους «Morirò da re» ενώ λίγους μήνες αργότερα ήρθε και ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος «Il ballo della vita» από το οποίο ξεχώρισε η επιτυχία «Torna a casa».

Στις 26 Οκτωβρίου 2018 έκανε πρεμιέρα στην Ιταλία και ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «This is Måneskin» για τις ανάγκες της προώθησης του δίσκου! Η νίκη τους στο ετήσιο μουσικό φεστιβάλ Sanremo 2021 με τη σύνθεση «Zitti e buoni» τους έδωσε την ευκαιρία να είναι οι εκπρόσωποι της Ιταλίας στον διαγωνισμό της Eurovision της ίδιας χρονιάς.

Σημειώνεται πως ο frontman της μπάντας, o 22χρονος Damiano David θεωρείται sex symbol στην Ιταλία και οι γυναίκες τον λατρεύουν! Ομως εκείνος έχει χαρίσει την καρδιά του στην γνωστή στην Ιταλία Influencer και μοντέλο, Giorgia Soleri, με την οποία μάλιστα αρραβωνιάστηκαν μετά από τέσσερα χρόνια σχέσης