Ζελένσκι: “Ξηλώνει” κυβερνητικούς αξιωματούχους μετά το σκάνδαλο διαφθοράς

Πέντε κυβερνήτες περιφερειών της Ουκρανίας και τέσσερις υφυπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους με εντολή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω σαρωτικών αλλαγών στην ουκρανική κυβέρνηση έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς στον στρατό, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τον Ταράς Μελνιτσούκ, εκπρόσωπο της ουκρανικής κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, οι κυβερνήτες των περιφερειών του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντρική Ουκρανία), του Κιέβου, του Σούμι (βόρεια Ουκρανία), της Ζαπορίζια και της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) απομακρύνονται από τις θέσεις τους. Ο υφυπουργός Άμυνας, ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής και δύο υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο κατηγορήθηκε από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τον Νοέμβριο για ανάθεση έργων επισκευής δρόμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία στην οποία συμμετέχει η φιλενάδα του που εργάζεται ως γυμνάστρια. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τού Σούμι, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια αποτελούν αντικείμενο δικαστικών ερευνών.

Ειδικά η απομάκρυνση του Ολέξιι Κουλέμπα συνδέεται με τον προσεχή διορισμό του σε θέση της προεδρικής διοίκησης.

Ο υφυπουργός Αμυνας Βιατσεσλάβ Σαποβάλοφ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Πολιτικής Βιτάλι Μουζιτσένκο και δύο υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι Ιβάν Λουκέρια και Βιατσεσλάβ Νέγκοντα, απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Οι Ανατόλιι Ιβάνκεβιτς και Βίκτορ Βισνιόφ, υποδιευθυντές της ουκρανικής υπηρεσίας θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών, απομακρύνθηκαν επίσης από τα καθήκοντά τους.

Προηγουμένως, την παραίτησή του είχε ανακοινώσει ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε την απομάκρυνση από την θέση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα Ολέξιι Σιμονένκο.

Οι απομακρύνσεις και οι παραιτήσεις αυτές ακολουθούν τις αποκαλύψεις του Τύπου για φουσκωμένες τιμές σε συμβόλαιο προμήθειας τροφίμων του ουκρανικού στρατού, στο πρώτο σκάνδαλο διαφθοράς που ξεσπάει στο ουκρανικό υπουργείο Αμυνας μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι επρόκειτο να ανακοινωθεί σειρά αποφάσεων που απορρέουν από το σκάνδαλο.
Οι καταγγελίες για διαφθορά

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τιμοσένκο, όπως έχουν μεταδώσει ουκρανικά μέσα, έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα που αφορούσαν κυρίως τη χρήση ακριβών αυτοκινήτων. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις καταγγελίες.

Στο μεταξύ στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι προχωρά σε αλλαγές υψηλόβαθμων και πιο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, έπειτα από τις καταγγελίες για διαφθορά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

“Υπάρχουν ήδη αποφάσεις για την αλλαγή προσωπικού (…) οι οποίες αφορούν αξιωματούχους διάφορων βαθμίδων στα υπουργεία και σε άλλες υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και των επαρχιών αλλά και των δυνάμεων επιβολής της τάξης”, επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την Κυριακή η αστυνομία καταπολέμησης της διαφθοράς ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών με την υποψία ότι έλαβε δωροδοκία 400.000 δολαρίων για την εισαγωγή γεννητριών στη χώρα τον Σεπτέμβριο, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Παράλληλα, ουκρανική εφημερίδα κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ότι αγόρασε τρόφιμα για τον στρατό σε υπέρογκες τιμές, κάτι που ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά.

“Οι καταγγελίες δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα”, υπογράμμισε ο υπουργός, υποσχόμενος ταυτόχρονα “πλήρη διαφάνεια” στην έρευνα, που ανέφερε ότι διενεργείται. “Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συνηθισμένο τεχνικό λάθος των προμηθευτών”, συνέχισε ο Ρέζνικοφ, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την τιμή που πληρώνει ο ουκρανικός στρατός για να προμηθεύεται αυγά.

Start typing and press Enter to search