Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι η 25η Νοεμβρίου και με αυτή την αφορμή, αλλά και για την σχετική εκδήλωση που έγινε πριν λίγες μέρες, μίλησε στην εκπομπή Ennitime is a good time του Sport fm 89,5, η Μαριάνθη Κυπρίδου, εκ μέρους των “Μαχητικών και Ελεύθερων Βόλου”.


Η κα. Κυπρίδου αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – και στα σοκαριστικά στοιχεία για την έμφυλη βια στη Θεσσαλία που κατέγραψε το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ενταξης και θέλουν ένα ποσοστό 19,4% των γυναικών από 18 εως 74 ετών έχει υποστεί σωματική, σεξουαλική βία και απειλή.

Μόνο ένα στα τρία θύματα βίας από σύντροφο και ένα στα τέσσερα θύματα βίας από μη συντρόφους καταγγέλλουν το σοβαρό περιστατικό στις αρχές. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγγελίας της βίας από σύντροφο αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι οι γυναίκες συνήθως υφίστανται επανειλημμένα περιστατικά κακοποίησης από τον σύντροφό τους πριν αποφασίσουν να το καταγγείλουν, ενώ η βία από μη συντρόφους αποτελεί πιο συχνά μεμονωμένο περιστατικό.


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Μια γυναίκα δολοφονείται κάθε 10 λεπτά σε όλο τον κόσμο


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους οι γυναίκες αυτές δολοφονήθηκαν είτε από τους συντρόφους τους, είτε από συγγενείς τους ή οικεία τους πρόσωπα. Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς λόγω των στοιχείων αυτών κάνει λόγο για «επίπεδο που προκαλεί συναγερμό» όσον αφορά τους φόνους αυτούς που τονίζει πως θα μπορούσαν να είχαν «αποφευχθεί».
«Το σπίτι παραμένει ο πιο επικίνδυνος τόπος για τις γυναίκες, καθώς το 60% εξ όσων μετατράπηκαν σε θύματα δολοφονήθηκαν από τον σύντροφό τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους», τονίζουν σε έκθεσή τους το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC στα γαλλικά, UNODC στα αγγλικά) και η υπηρεσία ΟΗΕ Γυναίκες.


Με άλλα λόγια σύμφωνα με τα στοιχεία, διαπράττονται 140 δολοφονίες γυναικών ή κοριτσιών κάθε μέρα, ή μια κάθε 10 λεπτά. Το φαινόμενο της βίας των γυναικών «ξεπερνά τα σύνορα, πλήττει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και τις ηλικιακές ομάδες», με την Καραϊβική, της κεντρική Αμερική και την Αφρική να είναι οι περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα, μπροστά από την Ασία. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι γυναικοκτονίες διαπράττονται στην πλειονότητά τους από τον σύντροφο, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο, οι δράστες είναι συχνά συγγενείς πρώτου βαθμού. Πολλά από τα θύματα κατήγγειλαν πριν από τον θάνατό τους ότι υπέστησαν σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία, σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για κάποιες χώρες


Αυτό υποδεικνύει ότι πολλοί φόνοι θα μπορούσαν είχαν αποφευχθεί, για παράδειγμα με την επιβολή «περιοριστικών μέτρων από δικαστήρια». Σε περιοχές όπου είναι εφικτό να διαπιστωθεί κάποια τάση, ο δείκτης των γυναικοκτονιών παραμένει στάσιμος, ή υποχωρεί πολύ ελαφρά από το 2010, κάτι που δείχνει ότι αυτή η μορφή βίας «είναι ριζωμένη στις πρακτικές και στους κανόνες» κάτι που είναι δύσκολο να εξαλειφθεί, επισημαίνει το ONUDC, που αναλύει αριθμούς συγκεντρωμένους σε 107 χώρες.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε αρκετές χώρες, «οι γυναικοκτονίες διατηρούνται σε επίπεδο που προκαλεί συναγερμό», σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης. Τέλος, η διευθύντρια της υπηρεσίας ΟΗΕ Σίμα Μπαχούς, καλεί τις χώρες να κάνουν πολύ πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιό τους και να βελτιώσουν τη συγκέντρωση δεδομένων.

Η προβολή ντοκιμαντέρ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.


Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η εκδήλωση των Μαχητικών & Ελεύθερων Βόλου που έγινε στο καφέ Τρανζίστορ στις 20 Νοεμβρίου με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.
Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Παγόβουνο» που είχε θέμα τις αιτίες για τις οποίες υπάρχει έμφυλη βία στην Ελλάδα και έπειτα συζήτηση με το κοινό και τους συντελεστές. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Μάνος Παπαδάκης, και μία από τις σεναριογράφους, η Πηνελόπη Σεδίκου.

Μετά την προβολή έγινε τοποθέτηση από την πλευρά των Μαχητικών και Ελεύθερων για τα ποσοστά των περιστατικών έμφυλης βίας πανελλαδικά και το πώς η αύξησή τους συνδέεται και με τα γενικότερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε ένα καπιταλιστικό σύστημα ανισοτήτων που βλέπει τους ανθρώπους ως μηχανές παραγωγής κέρδους και αναπαραγωγής ανθρώπων.
Από την πλευρά των συντελεστών του ντοκιμαντέρ δόθηκαν πληροφορίες για την ανάγκη που γέννησε αυτή την ιδέα και τους τρόπους υλοποίησής της.
Ο σκηνοθέτης εστίασε στον αντίκτυπο που είχε το συγκεκριμένο project και στη διαμόρφωση της δικής του αντίληψης γύρω από το θέμα των έμφυλων σχέσεων και το πώς η αλλαγή στα στερεότυπα μπορεί να αποβεί θετική αμοιβαία σε άντρες και γυναίκες για τη δόμηση υγιών σχέσεων.
Επίσης, ο σκηνοθέτης τόνισε ότι η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από τον άνδρα γιατί με αυτό τον τρόπο θα σωθεί ο ίδιος από την πατριαρχία και κατ’ επέκταση θα σωθεί κι η γυναίκα.
Η σεναριογράφος ανέφερε το εύρος της έρευνας που ήταν απαραίτητο να γίνει και γιατί εστίασαν αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο.
Η συμμετοχή του κοινού ήταν μεγάλη, με ερωτήσεις, τοποθετήσεις και απόψεις για προβληματισμό.