ΗΠΑ: Μαχητικό F-22, κατέρριψε το κινεζικό μπαλόνι-Καταδίκασε το Πεκίνο

«Διέταξα την Τετάρτη το Πεντάγωνο να το καταρρίψει το συντομότερο δυνατόν (…) Θέλω να συγχαρώ τους πιλότους που το έκαναν» δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την κατάρριψη του Κινέζικού μπαλονιού που πετούσε εδώ και μέρες στον αμερικανικό εναέριο χώρο και θεωρείτο κατασκοπευτικό. Το Πεκίνο καταδίκασε την κατάρριψη του μπαλονιού.
Το υπουργείο Άμυνας χρειάστηκε να περιμένει μέχρι σήμερα ώστε να βρεθεί το μπαλόνι σε ασφαλές σημείο για να προχωρήσει στην επιχείρηση.
Ενώ το Υπουργείο Άμυνας είχε την ευκαιρία να το καταρρίψει πάνω από τη Μοντάνα, οι επικεφαλής του στρατού φοβήθηκαν ότι δεν ήταν ασφαλές να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επιχείρηση πάνω από την στεριά.

Κατόπιν εντολής του προέδρου, το Πεντάγωνο επεξεργάστηκε τις εναλλακτικές λύσεις για να ρίξει το αερόστατο με ασφάλεια πάνω από τα χωρικά μας ύδατα, ενώ παρακολουθούσε στενά την πορεία του και τις δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, το μπαλόνι καταρρίφθηκε σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα παράλια των ΗΠΑ. Η αποστολή υποστηρίχθηκε από αεροσκάφη F-15 από την αεροπορική βάση της Εθνικής Φρουράς Barnes στη Μασαχουσέτη και αεροπλάνα ανεφοδιασμού και χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22.
Δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, πρόσθεσε.
Το μπαλόνι μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, τα συντρίμμια του είναι σκορπισμένα σε μια έκταση επτά μιλίων. Αρκετά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στην αποστολή ανάκτησης, δήλωσε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.
Τα συντρίμμια βρίσκονται σε μόλις 47 πόδια νερού, γεγονός που θα καταστήσει την ανάκτηση “στην πραγματικότητα αρκετά εύκολη”, ανέφερε ο ιδιος.

Start typing and press Enter to search