Οι ΗΠΑ καλούν τους Κινέζους ιδιοκτήτες του Tik Tok να πουλήσουν το μερίδιο τους, προκειμένου η εφαρμογή να μην απαγορευτεί στη χώρα.
Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ φέρεται να υπέβαλε σχετικό αίτημα χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Το 60% των μετοχών της μητρικής εταιρείας ByteDance ανήκει σε διεθνείς επενδυτές, το 20% σε υπαλλήλους της και το 20% στους ιδρυτές της.
Η εταιρεία δήλωσε από την πλευρά της πως μια αλλαγή στη μετοχική σύνθεση «δεν θα αντιμετωπίζε ό,τι γίνεται αντιληπτό ως κίνδυνος ασφάλειας».
«Αν ο στόχος είναι η προστασία της εθνικής ασφάλειας, η πώληση δεν λύνει το πρόβλημα: μια αλλαγή ιδιοκτησίας δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στις ροές δεδομένων ή στην πρόσβαση», ανέφερε χαρακτηρστικά η εκπρόσωπος του TikTok, Μπρουκ Ομπερβέτερ.
«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια είναι με τη διαφανή προστασία των δεδομένων και συστημάτων χρηστών των ΗΠΑ με βάση τις ΗΠΑ και με ισχυρή παρακολούθηση, έλεγχο και επαλήθευση από τρίτους, την οποία ήδη εφαρμόζουμε», πρόσθεσε η Oberwetter.