Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Πολωνία είναι η χειρότερη χώρα όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην ΕΕ, πίσω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης για τα δικαιώματα ILGA-Europe που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η έκθεση κατατάσσει τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση μια αξιολόγηση των νόμων και των πολιτικών που επηρεάζουν τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους, τους τρανσέξουαλ και τους ίντερσεξ (ΛΟΑΤΚΙ). Σε κάθε χώρα αποδίδεται ένας βαθμός, που κυμαίνεται από 0 (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έως 100% (πλήρης ισότητα).

Όπως και το 2022, η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 89%, ακολουθούμενη από το Βέλγιο και τη Δανία, που ισοβαθμούν με 76% – όλες πολύ πάνω από την Πολωνία (15%), τη Ρουμανία (18%) και τη Βουλγαρία (20%).

Στη 13η θέση η Ελλάδα με 56,69%.

«Παρά τις έντονες επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ σε αρκετές χώρες, η ισότητα εξακολουθεί να προωθείται σε όλη την Ευρώπη», μέσω της ψήφισης «νομοθεσίας που αναγνωρίζει την ταυτότητα φύλου», αναφέρει η ILGA-Europe σε δελτίο τύπου.

Αν και η Πολωνία παραμένει η χειρότερη στην κατηγορία της μεταξύ των χωρών της ΕΕ – κάτι που συμβαίνει από το 2020 – κέρδισε δύο μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι.

Η άνοδος οφείλεται στα πολωνικά δικαστήρια που «διασφαλίζουν ότι δεν απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις για τη νομική αναγνώριση του φύλου και ότι ο φορέας ισότητας επεκτείνει το έργο του για να συμπεριλάβει τα ίντερσεξ άτομα», δήλωσε η Katrin Hugendubel, διευθύντρια υπεράσπισης της ILGA-Europe.

Εκτός από τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση, οι χειρότερες χώρες για να είναι κανείς ΛΟΑΤΚΙ στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Ρωσία και η Αρμενία.
naftemporiki.gr