Μια γνωστή ρωσίδα ηθοποιός και ένας σκηνοθέτης θα ταξιδέψουν φέτος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για την πρώτη ταινία που θα γυριστεί στο Διάστημα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ταινία στο Διάστημα σκοπεύει επίσης να γυρίσει ο Τομ Κρουζ σε συνεργασία με τη NASA, παραμένει όμως αδιευκρίνιστο πότε θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα στον ISS.

Οι συντελεστές της ρωσικής ταινίας Challenge («Πρόκληση») θα επιβαίνουν σε σκάφος Soyuz που θα εκτοξευτεί στις 5 Οκτωβρίου με προορισμό το πολυεθνικό εργαστήριο που κινείται σε τροχιά σε ύψος περίπου 350 χιλιομέτρων.

Πρώτα όμως θα πρέπει να εκπαιδευτούν ως κοσμοναύτες, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου. «Μεταξύ άλλων, θα υποβληθούν σε τεστ φυγοκέντρησης και δόνησης, θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές πτήσεις σε αεροπλάνο που προσομοιώνει τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και θα πάρουν μαθήματα αλεξίπτωτου» ανέφερε η Roscosmos σύμφωνα με το Reuters.

Μετά τις οντισιόν και τις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ως πρωταγωνίστρια του έργου επιλέχθηκε η 36χρονη ηθοποιός Γιούλια Πέρεσιλντ, ενώ ο 37χρονος Κλιμ Σιπένκο αναλαμβάνει το ρόλο του σκηνοθέτη.

Ως αναπληρωματικοί επιλέχθηκαν η 33χρονη ηθοποιός Αλένα Μορντόβινα και ο 40χρονος διευθυντής φωτογραφίας Αλεξέι Ντούμπιν.

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα πηγή εισόδων για τη Roscosmos, η οποία είχε παλαιότερα στείλει τουρίστες στον ISS με εισιτήριο που εκτιμάται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι τον περυσινό Οκτώβριο, η Ρωσία εκτόξευε και τους αμερικανούς αστροναύτες, χρεώνοντας τη NASA περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια για κάθε θέση.

Οι αστροναύτες της NASA χρησιμοποιούν πλέον το σκάφος CrewDragon της SpaceX και η Ρωσία έχασε έτσι μια σημαντική πηγή εσόδων για το διαστημικό της πρόγραμμα.

Τον Δεκέμβριο πάντως θα στείλει στον ISS ακόμα έναν τουρίστα, αυτή τη φορά τον ιάπωνα μεγιστάνα της μόδας Γιασάκου Μαεζάβα.