Ο Τζεφ Μπέζος ταράζει τα νερά του θεάματος, όπως αυτό εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή, καθώς η Amazon εξαγόρασε το θρυλικό κινηματογραφικό στούντιο MGM.

Ο πιο διάσημος μυστικός πράκτορας της μεγάλης οθόνης έχει και επισήμως νέο σπίτι, μετά την εξαγορά μαμούθ της MGM από την Amazon. Η είδηση της συμφωνίας των 8,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάνει εδώ και κάποιες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας κραδασμούς στην αδυσώπητη κούρσα των κολοσσών του θεάματος να κερδίσουν το στοίχημα του streaming.

Τα κινηματογραφικά στούντιο MGM που ιδρύθηκαν το 1924, έρχονται να προσθέσουν αμέτρητες ταινίες στην ταινιοθήκη της Amazon, η οποία και έχει επικεντρώσει κυρίως στην παραγωγή τηλεοπτικών σειρών. Η Amazon σκοπεύει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συμφωνίας να «διατηρήσει την κληρονομία της MGM και τον κατάλογο των ταινιών της», αλλά και να προσφέρει στους συνδρομητές της πρόσβαση σε μια μεγάλη λίστα κινηματογραφικών παραγωγών.

Με τον τρόπο αυτό, η Amazon εμπλουτίζει το Prime Video, την πλατφόρμα streaming του ομίλου με περισσότερες από 4.000 ταινίες και 17.000 τηλεοπτικές παραγωγές. Παράλληλα, ο τεχνολογικός κολοσσός ελπίζει να επωφεληθεί των ταινιών από το franchise Τζέιμς Μποντ και Ροζ Πάνθηρας που θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον.

«Η πραγματική αξία πίσω από αυτή τη συμφωνία είναι ο θησαυρός πνευματικής ιδιοκτησίας στον μακρύ κατάλογο που σκοπεύουμε να φανταστούμε εκ νέου και να αναπτύξουμε μαζί με την ταλαντούχα ομάδα της MGM» σημείωσε ο Μάικ Χόπκινς, αντιπρόεδρος του Prime Video της Amazon.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά της Amazon από την συμφωνία της με την Whole Foods, ύψους 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017. Φυσικά, η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος έχει μπει δυναμικά στον χώρο του θεάματος, καθώς μόνο το περασμένο έτος δαπάνησε 11 δισεκατομμύρια σε περιεχόμενο για την streaming πλατφόρμα του.

Η επιτυχημένη εκκίνηση της ψηφιακής πλατφόρμας της HBO (Max) και της Disney (Disney+) άσκησαν έντονη πίεση στην Amazon ώστε να αναζητήσει περισσότερο διαθέσιμο υλικό για τους συνδρομητές της. Ο ίδιος ο Τζεφ Μπέζος δεν έκρυψε την επιθυμία του να αποκτήσει πλούσια ταινιοθήκη, σε ένα στοίχημα να ανταγωνιστεί τις παραπάνω πλατφόρμες, αλλά και τον ηγέτη στον χώρο, το Netflix.

Η MGM άλλωστε, εκτός από τον Πράκτορα 007 χαρίζει στην Amazon και τα δικαιώματα των θρυλικών ταινιών Ρόκι, με δυνατότητα δημιουργίας νέων ταινιών και τηλεοπτικών σειρών με βάση τον κινηματογραφικό μποξέρ.

Με αυτή την εξαγορά, η Amazon ευελπιστεί να διατηρήσει ζωηρό το ενδιαφέρον των 200 εκατομμυρίων συνδρομητών της (δεν διατίθεται στην Ελλάδα), την ώρα που ο ανταγωνισμός φουντώνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Δόκτωρ Ζιβάγκο» και «Όσα Παίρνει Ο Άνεμος» στην Amazon

Η εξαγορά της MGM βρισκόταν στο τραπέζι εδώ και χρόνια, αλλά καμιά εταιρεία δεν είχε φτάσει ποτέ κοντά σε συμφωνία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg για το θέμα, η εξαγορά αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη κίνηση για τον Τζεφ Μπέζος, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τον χώρο του θεάματος.

Διαβάζουμε πως συνολικά οι ταινίες της MGM έχουν αποσπάσει, μέσα σε έναν αιώνα περίπου, περισσότερα από 180 βραβεία Όσκαρ. Ανάμεσα στις μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες της, η επικών προδιαγραφών ταινία «Δόκτωρ Ζιβάγκο», η πρωτοποριακή «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», αλλά και το πολυβραβευμένο φιλμ εποχής «Όσα Παίρνει Ο Άνεμος».