Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη στη Boeing για τις δύο θανατηφόρες συντριβές που αφορούσαν το αεροσκάφος 737 Max, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου.

Ο γίγαντας της αεροπορίας παραβίασε τους όρους μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί το 2021 που προστατεύει την εταιρεία από ποινικές διώξεις που συνδέονται με τα περιστατικά, δήλωσε το DOJ. Η Boeing αρνήθηκε ότι παραβίασε τη συμφωνία. Τα δυστυχήματα – ένα στην Ινδονησία το 2018 και ένα άλλο στην Αιθιοπία το 2019 – προκάλεσαν συνολικά τον θάνατο 346 ανθρώπων

Η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών απέτυχε «να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να επιβάλει ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό παραβιάσεων των νόμων περί απάτης των ΗΠΑ σε όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της», ανέφερε το DOJ. Η Boeing δήλωσε ότι ανυπομονεί για την ευκαιρία να απαντήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και «πιστεύει ότι τήρησε τους όρους αυτής της συμφωνίας».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Boeing κατέβαλε διακανονισμό 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,98 δισεκατομμύρια λίρες), ενώ οι εισαγγελείς συμφώνησαν να ζητήσουν από το δικαστήριο να αποσύρει την ποινική κατηγορία μετά από μια περίοδο τριών ετών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η Boeing έχει προθεσμία έως τις 13 Ιουνίου για να απαντήσει στους ισχυρισμούς και ότι όσα είπε θα ληφθούν υπόψη καθώς βρίσκεται σε διαδικασία αποφάσεων για το τι θα κάνει στη συνέχεια.

Οι συγγενείς των θυμάτων των δυστυχημάτων έχουν ζητήσει ποινική δίωξη κατά της εταιρείας. «Αυτό είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, και για τις οικογένειες που περιμένουν πολύ καιρό. Ωστόσο, πρέπει να δούμε περαιτέρω δράση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να λογοδοτήσει η Boeing», δήλωσε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, Paul G Cassell.

Η Boeing βρίσκεται υπό εντατικούς ελέγχους για την ασφάλεια των αεροσκαφών της και ειδικά του συγκεκριμένου μοντέλου, αφού μια πόρτα αποκολλήθηκε από ένα νέο 737 Max λίγο μετά την απογείωση τον Ιανουάριο, αφήνοντας μια ανοιχτή τρύπα στο πλάι του αεροσκάφους και δεκάδες -πλέον- άλλα περιστατικά που εγείρουν σημαντικά ζητήματα ασφαλείας.