Θα μπορούν μοναχικοί άνδρες να αποκτήσουν παιδί; Τι σηματοδοτεί εκτελεστή δικαστική απόφαση

Έκπληξη προκάλεσε η είδηση ότι δόθηκε η πρώτη δικαστική άδεια σε μοναχικό άνδρα στη χώρα μας, να αποκτήσει παιδί. Η απόφαση – η οποία, μάλιστα, είναι εκτελεστή – αλλάζει σελίδα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί άτομα, που ως τώρα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, όπως οι μοναχικοί άνδρες.

Ειδικότερα άνδρας, ο οποίος διαμένει εκτός Αθηνών, απέστειλε αίτημα στην Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), προκειμένου να γίνει γονέας μέσω παρένθετης μητέρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ιατρικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αναπληρωτή καθηγητή Νικόλαο Βραχνή, το αίτημα εστάλη πρόσφατα, αφού προηγουμένως είχε χορηγηθεί η σχετική δικαστική άδεια.

«Το δικαστήριο, επικαλούμενο την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, εφαρμόζει αναλογικά τις διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα στην περίπτωση του μοναχικού άνδρα και κρίνει δεκτή την αίτησή του για μεταφορά στο σώμα της κυοφόρου γονιμοποιημένων ωαρίων ξένων προς αυτή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προϋπόθεση ιατρικής αδυναμίας απόκτησης τέκνου με φυσικό τρόπο του αιτούντος. Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», αναφέρει ο κ. Βραχνής.

Μοναχικοί άνδρες θα μπορούν να αποκτήσουν παιδί;

Παρόλα αυτά το νομικό κενό, το οποίο επί του παρόντος υπάρχει στη χώρα μας, δεν επιτρέπει την εκτέλεση της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης. Αυτό, που χρειάζεται επιπλέον, είναι η άδεια από την αρμόδια Εθνική Αρχή, η οποία, όμως, δεν μπορεί να εκδοθεί, εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας.

«Διαφορετικά καμία μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν θα κάνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, ώστε να συνδέσει αυτόν τον άνδρα με κάποια παρένθετη μητέρα», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΑΙΥΑ.

Ο δικηγόρος Νίκος Ρουσσόπουλος, που εκπροσώπησε τον εν λόγω άνδρα στο δικαστήριο, επισημαίνει:

«Η δικαστική απόφαση στηρίχθηκε στην αρχή της ισότητας ανδρών και γυναικών με επαρκέστατη αιτιολογία, που κρίνει ότι από τη στιγμή, που το δικαίωμα παρέχεται στις γυναίκες, δεν μπορεί να αποστερείται από τους άνδρες».

Το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς στο επόμενο συμβούλιο της ΕΑΙΥΑ και στη συνέχεια θα ενημερωθεί επισήμως και το Υπουργείο Υγείας. Άλλωστε αρμοδιότητα της Αρχής, μεταξύ άλλων, είναι να εισηγείται προς το Υπουργείο Υγείας την τροποποίηση των διατάξεων, που σχετίζονται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ο ισχύων νόμος επιτρέπει να γίνουν μητέρες με παρένθετη μοναχικές γυναίκες. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα αιτήματα υπογόνιμων πολιτών, που διεκδικούν το δικαίωμα να γίνουν γονείς. Ανάμεσά τους και πολλά αιτήματα από οροθετικά και διεμφυλικά άτομα.

HEALTH STORIES.GR