Η τελετή για τον αποχαιρετισμό της Ιβάνα Τραμπ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, που μάλλον δεν άρμοζε και κατάλληλα με τη δυσάρεστη στιγμή.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάθισε στην πρώτη σειρά, συνοδευόμενος από την τωρινή συζυγό του Μελάνια και τον γιο τους. Ακριβώς απέναντι ήταν και τρία ενήλικα παιδιά που έχει αποκτήσει από τον γάμο του με την Ιβάνα: η Ιβάνκα, ο Έρικ και ο Ντόναλτ Τζούνιορ.
Ο οργανισμός Τραμπ είχε αναλάβει τη διοργάνωση της κηδείας, ενώ το φέρετρο είχε μια χρυσή απόχρωση, αγαπημένη της Ιβάνα. Μέλη της μυστικής υπηρεσίας βρίσκονταν ακριβώς έξω από την εκκλησία, μαζί με φωτογράφους και περίπου 100 άτομα που παρά τη ζέστη στέκονταν πίσω από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί.

Μία πινακίδα έγαφε: «Τις προσευχές και τα συλληπητήριά μας». Στο εσωτερικό, η εκκλησία ήταν σχεδόν άδεια. Ξεχώριζαν κάποιες καλοντυμένες κυρίες με επώνυμες στάντες, αλλά κανένα από τα πρωτοκλασάτα ονόματα με τα οποία έκανε παρέα το πρώην ζευγάρι στην δεκαετία του 1990.
Οι περισσότεροι επικήδειοι που ακούστηκαν επικεντρώθηκαν στην ασταμάτητη ορμή της Ιβάνα και στο πείσμα της που διαμορφώθηκε από τη δύσκολη παιδική ηλικία της στην Τσεχοσλοβακία. Άλλοι αναφέρθηκαν και στη φιλία που είχε καταφέρει να σφυρηλατήσει με τον πρώην συζυγό της, παρά τη δικαστική διαμάχη, τις οικονομικές διαφορές και τους γάμους και τα παιδιά που ακολούθησαν.

Τα τρία παιδιά της εστίασαν στον ρόλο της ως μαμά. Ο γιος της Έρικ, 38 ετών, την περιέγραψε ως την ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου. «Είχε μυαλό, είχε ομορφιά και είχε πείσμα», για να καταλήξει στο ότι «ο κόσμος αγάπησε την Ιβάνα».

Η κόρη της Ιβάνκα την περιέγραψε ως την ψυχή του πάρτι. «Συνήθιζε να με μαλώνει που φεύγω νωρίς, ενώ με επέκρινε για το συντηρητικό μου ντύσιμο», είπε. «Με έμαθε, όμως, και να μελετώ σκληρά, να δουλεύω σκληρά, να συμπεριφέρομαι με αξιοπρέπεια και καλούς τρόπους».

Ο πρωτότοκός της Ντόναλντ Τζούνιορ θυμήθηκε ένα περιστατικό από την παιδική του ηλικία, όταν η αδελφή του έσπασε ένα ακριβό βάζο, αλλά κατηγόρησε εκείνον. «Μέχρι να συνειδητοποιήσει τον πραγματικό υπαίτιο, είχε ηδη κουραστεί από τις ξυλιές που είχε δώσει σε εμένα».
Η μοναξιά πίσω από τη λαμπερή ζωή της

Εντύπωση, όμως, προκάλεσαν οι μαρτυρίες για τα τελευταία χρόνια της Ιβάνα. Πρώην εργαζόμενοι, παλαιοί φίλοι και γνωστοί αποκάλυψαν τη μοναξιά πίσω απο την επιτηδευμένη λάμψη. Δεν δίστασαν να αφήσουν και αιχμές για την έλλειψη φροντίδας από πλευράς των τριών παιδιών της.

Ο Μαρκ Μπάουερ, ένας από τους σχεδιαστές που την έντυνε επί πολλά χρόνια, επιβεβαίωσε ότι η τελευταία δεκαετία της ζωής της ήταν δύσκολη:

«Είχε απομονωθεί. Υπήρχε πολύς πόνος, αρκετή θλίψη», σχολίασε, αρνούμενος να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η πρώην νταντά των τριών παιδιών της και ηλικιωμένη πλέον Ντόροθι Κάρι πήρε τον λόγο για δύο λεπτά. Περιέγραψε την απομόνωση, λέγοντας ότι η Ιβάνα έζησε την άνοιξη στα μικράτα της, το καλοκαίρι της ζωής της ως νέα και μεσήλικας, αλλά δυστυχώς ακολούθησε το φθινόπωρο και ένας βαρύς χειμώνας».
Εντύπωση προκάλεσε όταν είπε ότι «το μοναδικό που την κρατούσε στη ζωή ήταν ανεδαφικά όνειρα και σχέδια που δεν θα υλοποιούνταν ποτέ».
Ο χωρισμός με τον Ντόναλντ και η στεναχώρια της για το γάμο με τη Μελάνια

Μία φίλη της σχολίασε στα Μέσα ότι «η επώδυνη πραγματικότητα είναι ότι η Ιβάνα είχε εγκαταλειφθεί από οικογένεια και φίλους». Από τα λεγόμενα και άλλων γνωστών, η Ιβάνα είχε μοιραστεί την πείνα του πρώην συζύγου της για προσοχή. Όταν εκείνος την εγκατέλειψε, το άστρο της ξεθώριασε. Το πλήγμα, όμως, ήταν μεγαλύτερο όταν εκείνος έζησε έχοντας στο πλευρό του τη Μελάνια μία νέα συναρπαστική φάση της ζωής του, η οποία ξεκίνησε με τη δημοφιλή εκπομπή «The Apprentice» και ολοκληρώθηκε με την έλευσή του στον Λευκό Οίκο. Τα παιδιά του τον ακολουθούσαν κατά πόδας, λόγω των επαγγελματικών ευκαιριών που εκείνος τους εξασφάλιζε.

Με τα χρόνια, η μητέρα τους αφέθηκε στο περιθώριο. Ακόμα και όταν τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορούσε να περπατήσει, εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζε στα γόνατα και στον γοφό, δεν είχε κανέναν δίπλα της. «Δεν μπορούσε να πάει από την κρεβατοκάμερα στο μπάνιο και, όμως, είχε μονάχα μία γυναίκα που ερχόταν τρεις φορές την εβδομάδα για την καθαριότητα του σπιτιού. Αυτή ήταν που την βρήκε αναίσθητη στις σκάλες».

Η ίδια δεν άφηνε να διαφανεί τίποτα από αυτά στις συνεντεύξεις της. Τόνιζε ότι παραμένει «η πρώτη κυρία», ενώ περηφανευόταν για την συχνή επικοινωνία που διατηρούσε με τον πρώην συζυγό της. Έμοιαζε αποφασισμένη να διατηρήσει τα αλλοτινά της σκήπτρα.

Τα «παρατράγουδα» που αμαύρωσαν την κηδεία και τα 100 εκ. δολάρια

Σαν να μην έφτανε η μοναξιά που αποκαλύφθηκε μέσω του θανάτου της και του γεγονότος ότι έπεσε και πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της, υπήρξαν και άλλα παρατράγουδα που αμαύρωσαν την κηδεία.
Στενή φίλη της αποθανούσας αποκάλυψε ότι η Ιβάνα δεν συμπαθούσε τη Μελάνια και είχε θέσει ως όρο να μην παρεβρεθεί στην κηδεία της. Φαίνεται ότι η επιθυμία της δεν εισακούστηκε.

Ένταση προκλήθηκε και μεταξύ της πρώην και νυν νύφης της στην κηδεία. Ο γιος της Ντόναλντ Τζούνιορ συνοδευόταν από τη σύντροφο και μέλλουσα σύζυγό του, η οποία έθεσε ως όρο να μην πάει στην κηδεία η πρώην σύζυγός του και μητέρα των παιδιών του Βανέσα. Μετά από δεκάδες μέηλ, χαρακτηρισμούς, εντάσεις και παρεμβάσεις τρίτων, η Βανέσα Τραμπ (έχει ακόμα κρατήσει το επίθετο του συζύγου της) έδωσε το παρών.

Τώρα που το πένθος υποχωρεί, τίθεται και το ζήτημα της εντυπωσιακής περιουσίας της Ιβάνα, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα 100 εκατ. δολάρια. Έχουν ήδη βγει τα μαχαίρια…