Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε σήμερα την Καλιφόρνια η οποία είχε εγκρίνει έναν νόμο με στόχο να ελαχιστοποιήσει την οδύνη των ζώων στα χοιροτροφεία, όμως προκάλεσε την οργή των παραγωγών χοιρινού, μπέικον και άλλων αλλαντικών.

«Μολονότι το Σύνταγμα ρυθμίζει πολλά σημαντικά ζητήματα, το είδος της χοιρινής μπριζόλας που επιτρέπεται να πωλείται στην Καλιφόρνια δεν είναι μεταξύ αυτών», έγραψε στο σκεπτικό της απόφασης ο δικαστής Νιλ Γκόρσατς, υιοθετώντας ένα μάλλον ασυνήθιστο ύφος.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με διάσπαρτες γαστρονομικές αναφορές και περιγραφές του χώρου διαβίωσης των γουρουνιών, αφορά έναν νόμο που εγκρίθηκε το 2018 στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, έπειτα από μια δημοφιλή πρωτοβουλία που οδήγησε σε δημοψήφισμα για το θέμα. Ο νόμος απαγορεύει να πωλείται στην Πολιτεία αυτή χοιρινό κρέας προερχόμενο από γουρούνια μεγαλωμένα σε πολύ περιορισμένο χώρο.

Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατηγορώντας την Καλιφόρνια ότι θέλει να επιβάλει τις αξίες της στις άλλες Πολιτείες. Να σημειωθεί ότι η Καλιφόρνια παράγει μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του χοιρινού που καταναλώνουν οι σχεδόν 50 εκατομμύρια κάτοικοί της. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας υποστήριζαν ότι με τον νόμο αυτό θα εκτινασσόταν το κόστος παραγωγής και, κατά συνέπεια, και η τιμή για λουκάνικα, τα αλλαντικά και το ψαρονέφρι. Κυρίως όμως, έλεγαν, ο νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ που απαγορεύει στην κάθε Πολιτεία να υιοθετεί νόμους οι οποίοι πλήττουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε τα επιχειρήματα της βιομηχανίας χοιρινού κρέατος. «Μας καλούν να δημιουργήσουμε δύο νέους όρους που θα περιόριζαν τη δυνατότητα των Πολιτειών να ρυθμίζουν την εσωτερική αγορά τους, αρνούμαστε αυτήν την πρόσκληση», έγραψε ο Γκόρσατς εξ ονόματος του Δικαστηρίου.