Καταδυτικός Τουρισμός

Ανοίγει ο δρόμος για καταδύσεις αναψυχής σε δεκάδες ναυάγια της Ελλάδας

Το πλαίσιο για καταδύσεις αναψυχής σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών που έχουν αναγνωριστεί ως μνημεία καθορίζει κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού, Άμυνας και Ναυτιλίας.

Τα ναυάγια ανήκουν σε μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη που βυθίστηκαν από το 1868 έως και το 1970 -τα περισσότερα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- και βρίσκονται σε βάθη από 10 έως και 120 μέτρα, ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.

Η κοινή υπουργική απόφαση ορίζει τις πληροφορίες που πρέπει να καταθέτουν πριν από κάθε κατάδυση οι πάροχοι υπηρεσιών αναψυχής και οι ιδιώτες καταδύτες, καθώς και οι οδηγίες για την τεκμηρίωση των ναυαγίων.

JU88 ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σημειώνει, επίσης, ότι η κατάδυση στα ναυάγια επιτρέπεται μόνο με την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσής τους, ενώ στους καταδυόμενους απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με τα ναυάγια και η μετακίνηση αντικειμένων.

Απαγορεύονται επίσης οι έρευνας με σκοπό την αποκάλυψη κινητών αντικειμένων τόσο στο χώρο του ναυαγίου, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του.

Για τη διενέργεια οιασδήποτε έρευνας στο ναυάγιο και τον περιβάλλοντα χώρο του απαιτείται άδεια από το ΥΠΠΟΑ.

Στην Ελλάδα λειτουργεί ήδη ένα επισκέψιμο αρχαίο ναυάγιο το οποίο βρίσκεται στην Αλόννησο και προστατεύεται από υποβρύχιο σύστημα συναγερμού.

πηγή in.gr

Start typing and press Enter to search