Καταλονία: Απένειμε χάρη σε σχεδόν 1.000 γυναίκες που καταδικάστηκαν για μαγεία μέχρι τον 18ο αιώνα

Στην αποκατάσταση της μνήμης περίπου 1.000 γυναικών, που ήταν θύματα του λεγόμενου «κυνηγιού μαγισσών» έως και τον 18ο αιώνα, προχώρησε το κοινοβούλιο της Καταλονίας αφού την Τετάρτη (26/01) ενέκρινε σχετικό ψήφισμα.

Υπολογίζεται ότι, μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα, τουλάχιστον 700 γυναίκες εκτελέστηκαν κατηγορούμενες για μαγεία στην Καταλονία. Πλέον, τρεις αιώνες αργότερα, το τοπικό κοινοβούλιο απένειμε χάρη σε αυτές ως τρόπο αποκατάστασης της μνήμης τους, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (26/01).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα του κοινοβουλίου της Καταλονίας, προωθείται η ονοματοδοσία δρόμων στη μνήμη αυτών των γυναικών, ως μια συμβολική κίνηση εναντίωσης στο ανελέητο κυνήγι που δέχθηκαν τα θύματα όσο και ως τρόπο τιμής ορισμένων γυναικών που δεν υποτάχθηκαν στους κανόνες εκείνης της εποχής.

«Τότε μας έλεγαν “μάγισσες”, τώρα μας λένε “φεμιναζί”, μας λένε υστερικές. […] Τότε το έλεγαν “κυνήγι μαγισσών” και τώρα το λέμε γυναικοκτονία» ανέφερε η Τζεν Ντίαζ που ανήκει στο κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας και προώθησε το συγκεκριμένο ψήφισμα, μαζί με άλλους τρεις πολιτικούς σχηματισμούς. Πάντως, το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox καταψήφισαν, ενώ οι Ciudadanos απείχαν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος, αν και τα δύο τελευταία κόμματα διευκρίνιζαν πως το εν λόγω θέμα δεν είναι προτεραιότητα.

Επισημαίνεται ότι η πρόταση γι’ αυτό το ψήφισμα έγινε μετά τη δημοσίευση μιας σχετικής μελέτης στο περιοδικό «Sapiens», που περιγράφει πόσο διαδεδομένο ήταν αυτό το κυνήγι «μαγισσών» στην Καταλονία εκείνη την εποχή.

Start typing and press Enter to search