«Κλείδωσε» το πακέτο για την ενέργεια – Ανακοινώσεις, ίσως και σήμερα

Μετά από ένα μαραθώνιο συσκέψεων τις τελευταίες ημέρες έχουν οριστικοποιηθεί οι τελικές παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κυβερνητικές πηγές οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και σήμερα. Το νέο πακέτο μέτρων θα είναι οριζόντιο και στόχος είναι να στηριχθούν και όσοι καταναλώνουν από 300 κιλοβατώρες και πάνω.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει σημειώσει πως θα ανακοινωθεί ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων «το οποίο θα απαντά πειστικότατα και δραστικότατα στο πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας». Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο το οποίο θα απλώνεται μέχρι το τέλος του έτους με δυνατότητα παράτασης και για ένα επιπλέον εξάμηνο εφόσον συνεχιστούν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, το οποίο πρόκειται να μπει σε εφαρμογή τον Ιούνιο. Σε περίπτωση που υπάρξει θετική έκβαση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η κατάσταση απλοποιείται, διαφορετικά το σχέδιο θα προχωρήσει με εθνικούς πόρους (και θα αναμένονται σε δεύτερο χρόνο οι ευρωπαϊκές κινήσεις)

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση μέσα στο 2022. Τα 3,6 δισ. ευρώ προβλέπεται να διασφαλισθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  1. Ο νέος μηχανισμός στήριξης θα είναι οριζόντιος ή σχεδόν οριζόντιος. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις θα φτάσουν και σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών (σ.σ.: το ισχύον καθεστώς κόβει όσους δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο ως κύρια κατοικία) και σε νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, τα οποία με το ισχύον καθεστώς επιδοτούνται μερικώς.
  2. Η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τις όποιες αποφάσεις ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 31ης Μαΐου. Κρίνεται πλέον επιβεβλημένο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος να είναι έτοιμα να εφαρμόσουν το νέο σύστημα επιδότησης εν όψει του καλοκαιριού, που αναμένονται και οι μεγαλύτερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, μεγαλύτερες και από αυτές που καταναλώθηκαν μέσα στον χειμώνα.
  3. Το νέο πλαίσιο που θα ανακοινωθεί θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αυτό βεβαίως υποδηλώνει και την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι δεν αναμένεται εκτόνωση της κατάστασης στην αγορά ενέργειας μέχρι το τέλος του έτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απορροφηθεί από τον νέο μηχανισμό τουλάχιστον το 80% της επιβάρυνσης που έχουν επωμιστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής ή ουσιαστικά από την εκτόξευση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Start typing and press Enter to search