Κορονοϊός: Κλείσιμο σχολείων εάν υπάρξει υπόδειξη των ειδικών – Τι είπε η Ζέττα Μακρή

Την προσεχή Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου χτυπάει το πρώτο κουδούνι σε όλη τη χώρα, με τα παιδιά να επιστρέφουν στα σχολεία και τους ειδικούς να βρίσκονται σε συναγερμό. Και αυτό γιατί αναμένεται να αυξηθεί η κινητικότητα κάτι που θα έχει αντίκτυπο και στη διασπορά του κορονοϊού, με δεδομένη την επικράτηση της μετάλλαξης Δ, η οποία χτυπάει περισσότερο τα παιδιά σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις. Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών για να επανεξέταση των πρωτοκόλλων ασφαλείας – ακόμα και για αναβολή του ανοίγματος των σχολείων- η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολικές μονάδες εάν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας.

Σχολεία – Μακρή: Τα σχολεία θα κλείσουν εάν και εφόσον το υποδείξουν οι ειδικοί

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σημείωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία σε περίπτωση που υποδείξουν κάτι τέτοιο οι ειδικοί. «Εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το εάν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μακρή πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα των σχολείων, ενδεχομένως θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα είναι απότοκο των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία.

Επανέλαβε τα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων με μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους εκτός από την ώρα της γυμναστικής, αερισμό των αιθουσών, διαφορετικό προαυλισμό των τάξεων και τα πάρα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση κρούσματος.

Όταν καταγράφεται κρούσμα ο υπεύθυνος Covid και ο αναπληρωτής του γνωρίζει τη γραφειοκρατική διαδικασία που θα ακολουθείται με ιχνηλάτηση και για τις ιδιαίτερα στενές επαφές δύο εργαστηριακά τεστ και καθημερινά σελφ τεστ.

Το «50% συν 1» για κλείσιμο τάξης μπορεί να αλλάξει αν το αποφανθούν οι ειδικοί

Σχετικά με την οδηγία για κλείσιμο ενός τμήματος μόνο εάν τα κρούσματα φτάσουν «50% συν 1» η κ. Μακρή τόνισε ότι εάν κάποια στιγμή οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει να διαφοροποιηθεί «προφανώς και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες».

«Προφανώς θα παίρνει απουσίες μαθητής που δεν είναι κρούσμα»

Για τις απουσίες σε περίπτωση που κάποιος γονέας επιλέξει να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο εάν υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του, επεσήμανε ότι «προφανώς και θα παίρνει απουσίες». Πρόσθεσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των γονέων αλλά ακολουθώντας και πέρσι τις οδηγίες των ειδικών, η δημόσια υγεία δεν επιβαρύνθηκε από τη λειτουργία των σχολείων.

Φωνές ειδικών να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 13/9

Νέα μέτρα, ακόμη και lockdown προτείνει ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Πουλάκης, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να καταστεί υποχρεωτικός για όλους ο εμβολιασμός, ακόμη και για τα παιδια.  Ζήτησε δε να μην ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, ή να γίνεται το μάθημα έξω.

Όπως δήλωσε ο κ. Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η μετάλλαξη Δ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια καινουργια πανδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας. Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφή στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα. Εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000.

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με λοκντάουν. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός και ερευνητής ΗΠΑ.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός για όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.

Start typing and press Enter to search