Κρήτη: Μετά τη συγκλονιστική διάσωσή τους καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό στο Λιμενικό

Βαθιά το χέρι στην τσέπη, γιατί παραβίασε την απαγόρευση απόπλου λόγω κακοκαιρίας, καλείται να βάλει το ζευγάρι που σώθηκε από τα μανιασμένα κύματα στο Ηράκλειο.

Οι λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη διάσωση των δύο αγνοούμενων στα νότια παράλια του Ηρακλείου ήταν συγκλονιστικές.

Ο 45χρονος, με καταγωγή από τη Μεσαρά, σύμφωνα με το cretapost, έδειξε τεράστιο ψυχικό σθένος, καθώς κατάφερε να κολυμπήσει για ώρες μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, προκειμένου να φτάσει στη Μονή Κουδουμά και να ζητήσει βοήθεια για την 39χρονη σύντροφό του η οποία είχε βρει καταφύγιο σε μια σπηλιά, μετά την ανατροπή της βάρκας τους.

Ενημερώθηκε έτσι άμεσα το Λιμενικό, σκάφη του οποίου μετέβησαν αμέσως στο σημείο για να την παραλάβουν, με την επιχείρηση απεγκλωβισμού της να ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Το ζευγάρι είχε περάσει τη νύχτα του Σαββάτου σε μια σπηλιά, καθώς ο 45χρονος, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια και εργάζεται ως πιλότος ελικοπτέρου, κατάφερε να κολυμπήσει ως εκεί κρατώντας με το ένα του χέρι την 39χρονη που είχε χάσει τις αισθήσεις για αρκετή ώρα. Την επομένη μάλιστα βούτηξε ξανά στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και κολύμπησε για ώρα μέχρι τη Μονή, όπου ζήτησε βοήθεια.

«Σας παρακαλώ σεβαστείτε το χώρο και βάλτε ένα ρούχο», φέρεται να είπε, σύμφωνα με μαρτυρίες, στον ταλαιπωρημένο άνδρα που εμφανίστηκε μπροστά του.

«Είμαι ο ένας από τους δύο που έχει εξαφανιστεί με τη βάρκα», απάντησε εκείνος, ζητώντας να δει δύο συγγενείς του που βρίσκονταν στο μοναστήρι, αλλά και ένα μπουκάλι νερό για να ξεδιψάσει.

Όλοι έκαναν λόγο για «θαύμα της Παναγίας», αφού ακόμα και έμπειροι λιμενικοί που συμμετείχαν στις έρευνες εξέφραζαν τους φόβους τους για τις ζωές των δύο ανθρώπων εξαιτίας των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών.

Θεωρούν μάλιστα απίστευτο το γεγονός ότι το ζευγάρι, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το απόγευμα του Σαββάτου, αφού νοίκιασε μια βάρκα, κατάφερε να σωθεί κάτω από αυτές τις καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεπαν το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού να προσεγγίσει την περιοχή, ενώ και τα ψαροκάικα που συμμετείχαν στις έρευνες δεν άντεχαν αρκετή ώρα τη θαλασσοταραχή.

Και τώρα ο… λογαριασμός

Μετά ωστόσο την απίστευτη περιπέτεια που έζησε, το ζευγάρι καλείται να περάσει τώρα από το… ταμείο του Λιμενικού, καθώς έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου στον 45χρονο χειριστή του σκάφους που αναποδογύρισε στη θαλάσσια περιοχή των Καλών Λιμένων στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Και αυτό γιατί το ζευγάρι, παρά την απαγόρευση απόπλου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, νοίκιασε το σκάφος και ξανοίχτηκε στη θάλασσα.

Λόγω της έντονης θαλασσοταραχής όμως, το σκάφος τους αναποδογύρισε και έπεσαν στο νερό, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Λιμενικό για τον εντοπισμό τους.

Με εντολή έτσι του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ο 45χρονος καλείται να πληρώσει τα έξοδα της επιχείρησης που στήθηκε για την έρευνα και τη διάσωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, πρόστιμα επιβάλλονται σε όσους αψηφούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, προκαλώντας ασκόπως κινητοποιήσεις μέσων – προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης, λόγω υπαιτιότητας τους.

Όπως αναφέρει έτσι το cretapost.gr, η απόφαση για την επιβολή διοικητικών προστίμων έχει ήδη αποφασιστεί, ωστόσο απομένει να διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της… λυπητερής.

Το πλωτό μέσο που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση διάσωσης στους Καλούς λιμένες ήταν ένα περιπολικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης η χρήση του οποίου κοστολογείται προς 1.894 ευρώ την ώρα, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα συμπεριληφθεί στον τελικό «λογαριασμό» και το ελικόπτερο super puma που συμμετείχε στις αναζητήσεις.

Το… κοστολόγιο

Η κάθε ώρα για τη χρήση του ελικοπτέρου κοστίζει 1230 ευρώ

Η απασχόληση προσωπικού Λιμενικού Σώματος 6,00 ευρώ / ώρα

Τα επιπλέον ποσά προσαυξάνονται 50% για κάθε επιπλέον ώρα με τις επτάμισι ώρες εργασίας

Σήμερα το εξιτήριο για το ζευγάρι

Στο μεταξύ εξιτήριο από το Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου αναμένεται να πάρει σήμερα το ζευγάρι.

Start typing and press Enter to search