«Κυκλώνουν» τους χούλιγκαν: Κυβερνητική πρωτοβουλία για την οπαδική βία -Παρέμβαση και του Αρείου Πάγου

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη από έναν 23χρονο και τα συνεχή περιστατικά οπαδικής βίας προκάλεσαν την παρέμβαση του Αρειο Πάγου.

Σε μία προσπάθεια να μπει φρένο και τέλος σε αυτές τις μαύρες σελίδες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, με εγκύκλιό του, καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εξαντλούν κάθε δικονομική δυνατότητα για την πρόληψη και τη δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή με αθλητικό υπόβαθρο

Κυβερνητική πρωτοβουλία για την οπαδική βία

Την ίδια στιγμή και η κυβέρνηση θέτει τις ομάδες προ των ευθυνών τους προκειμένου να συνεισφέρουν από την πλευρά τους να μπει τέλος στον κύκλο της οπαδικής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα καλέσουν τις επόμενες ημέρες όλους τους εμπλεκομένους, αθλητικές ομάδες, παράγοντες και οργανωμένους οπαδούς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου και να παραμείνουν σε διαρκή επαφή για να ξεριζώσουν τα κακοποιά στοιχεία από τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους.

Μπαράζ ελέγχων σε συνδέσμους οπαδών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε συνεχείς ελέγχους στους συνδέσμους φιλάθλων, επισημαίνοντας ότι όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν, μετά το μπαράζ ελέγχων χθες και σήμερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να είναι η δικονομική μεταχείριση των υπαιτίων και βάζει στο κάδρο των ερευνώμενων αδικημάτων ακόμα και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, όταν αυτά τελούνται από πολλούς δράστες

Τονίζει ότι «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με “οπαδικά” κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη τη «δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας», ώστε να μη μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο αρχείο αγνώστων δραστών.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Κοκκινάκης ζητεί από τους συναδέλφους του να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών και αν μεν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

Αυστηρές ποινές

Ο κ. Κοκκινάκης τονίζει ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν, να μην αναστέλλεται η ποινή τους και να μην τους δίνεται η δυνατότητα ούτε για παροχή κοινωφελούς εργασίας και να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων από δύο έως πέντε χρόνια.

Start typing and press Enter to search