Κόλλυβα, αγκυλωτοί σταυροί και… οικογενειακή ψηφοφορία
«Ιστορίες εκλογικής τρέλας» θα μπορούσαν να επιγράφονται οι διηγήσεις δύο δικαστικών αντιπροσώπων, που επί δεκαετίες έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα και ήδη ετοιμάζονται για μία ακόμα φορά και φέτος να επιτελέσουν το έργο τους σε λίγες ώρες από τώρα που θα ανοίξουν οι κάλπες.
Η Ευαγγελία Χαροκόπου, η οποία είναι δικαστική υπάλληλος και υπηρετεί επί χρόνια στο Εφετείο της Αθήνας, έχει οριστεί περισσότερες από δέκα φορές δικαστική αντιπρόσωπος σε διάφορα σημεία της χώρας. Άνδρος, Εύβοια, Κάλυμνος, Λήμνος, Σέρρες, Φωκίδα, Πελοπόννησος είναι μερικές από τις περιοχές που έχει κάνει εκλογές βουλευτικές ή και δημοτικές.
Ανδραβίδα: Η πιο σύγχρονη βάση της Ευρώπης με τα F-35
Ζητούσε ακύρωση
Όσα χρόνια και να περάσουν όμως, όπως παραδέχεται, δεν θα ξεχάσει ποτέ τον επεισοδιακό τρόπο με τον οποίο έκλεισαν οι κάλπες, τον Απρίλιο του 2000, σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας, καθώς όσα έγιναν λίγο έλειψε να… τινάξουν τη διαδικασία εκεί στον αέρα.
«Όταν έκλεισαν οι κάλπες και έφτασε η ώρα της καταμέτρησης των ψήφων, ο αντιπρόσωπος μεγάλου πολιτικού κόμματος ζητούσε να ακυρωθούν όλα τα ψηφοδέλτια του ετέρου μεγάλου κόμματος, επικαλούμενος ότι ο τρόπος που οι ψηφοφόροι είχαν σταυρώσει τους υποψήφιους παρέπεμπε σε αγκυλωτούς σταυρούς! Κάποια στιγμή τα πνεύματα οξύνθηκαν.
Ο «πρωταγωνιστής» της ιστορίας πέταξε τα ψηφοδέλτια στο πάτωμα, άρχισε να τα ποδοπατά με κίνδυνο να τα καταστρέψει. Κάλεσα άμεσα τον αστυνομικό που ήταν στο εκλογικό τμήμα και με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων, από όλες τις παρατάξεις, απομακρύνθηκε και συνεχίστηκε κανονικά η καταμέτρηση».
Για την απομάκρυνσή του μάλιστα, όπως θυμάται η Ευαγγελία Χαροκόπου, χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί το περιπολικό που ήταν έξω από το εκλογικό τμήμα για τη μεταφορά των σάκων στο πρωτοδικείο της πόλης. Το αποτέλεσμα; Επειδή κανένας από τους δικαστικούς αντιπροσώπους δεν είχε μεταφορικό μέσο και το περιπολικό είχε ήδη φύγει με τον υπαίτιο του επεισοδίου, προσφέρθηκε να τους μεταφέρει στο πρωτοδικείο ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος, που έκλεισε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.
«Εκείνη την εκλογική βραδιά έχω ακόμα να θυμάμαι ότι όταν έφτασα στο πρωτοδικείο να παραδώσω τον σάκο με τα ψηφοδέλτια, στον δρόμο πανηγύριζαν οι οπαδοί της ΝΔ, και όταν, έπειτα από λίγη ώρα, βγήκα από το δικαστικό μέγαρο, πανηγύριζαν οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ»
Φάσκελα και Καραγκιόζης
Μία οικογένεια που ήθελαν να μπουν όλοι ταυτόχρονα στο παραβάν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ψηφοφόρους που ζητούσαν ψηφοδέλτιο με τον τέως βασιλιά, αλλά και ψηφοδέλτια που είχαν ζωγραφισμένο από ένα… φάσκελο μέχρι τον Καραγκιόζη έχει να θυμάται η δικηγόρος Νίνα Τζέλη, η οποία έχει βρεθεί ως δικαστικός αντιπρόσωπος σε πολλά και διαφορετικά εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα.
«Θυμάμαι στην Ελαφόνησο ότι είχαν έρθει ψηφοφόροι οι οποίοι ήθελαν ψηφοδέλτιο με τον τέως βασιλιά, ενώ κάποιοι είχαν φέρει μαζί τους και κόλλυβα».
Στα Τρίκαλα πάλι είχε πάει όλη η οικογένεια στο εκλογικό τμήμα να ψηφίσει και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μπουν όλοι μαζί στο παραβάν. «Τους εξήγησα ότι αυτό δεν είναι νόμιμο και δεν μπορεί να γίνει. Τελικά πρώτη μπήκε στο παραβάν η γιαγιά της οικογένειας, η οποία κάποια στιγμή μού ζήτησε να πάω να φωνάξω τον γιο της για να της δώσει ψηφοδέλτιο γιατί δεν… έβρισκε αυτό που είχε μαζί της», θυμάται η Νίνα Τζέλη.
Αλλη φορά πάλι μία ηλικιωμένη γυναίκα σε χωριό τη φώναξε μέσα από το παραβάν ζητώντας της βοήθεια, λέγοντάς της ότι στη μία τσέπη είχε το ψηφοδέλτιο που της έδωσε ο γιος της και στην άλλη το ψηφοδέλτιο που της είχε δώσει ο γαμπρός της, αλλά τα είχε μπερδέψει και επειδή δεν ήξερε γράμματα ζήτησε από τη δικαστική αντιπρόσωπο να της διαβάσει όλα τα ονόματα στα ψηφοδέλτια για να θυμηθεί και να ψηφίσει αυτό που της είχε πει ο γιος της.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»