“Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα”, απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα εάν όντως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν εργαζόμενους, που δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Καθώς η δήλωση του κ. Γεωργιάδη προκάλεσε αντιδράσεις, η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή σαφώς το πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μόνο όσον αφορά στους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Υπενθύμισε επίσης ότι για το ζήτημα η κυβέρνηση αναμένει τη γνωμοδότηση επιτροπής βιοηθικής για να λάβει αποφάσεις ζυγίζοντας τα πράγματα και με την απαιτούμενη ευαισθησία. Σημείωσε πάντως ότι “η συζήτηση αυτή θα μας απασχολήσει και κατατίθενται όλες οι απόψεις στο διάλογο”.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πάντως ότι διαπιστώνεται πως η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται, που ασθενούν βαριά στις εντατικές, είναι ανεμβολίαστοι. “Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγνοείται από κανέναν. Αποδεικνύεται ήδη στην πράξη ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για τον καθένα και την καθεμιά μας. Χτίζει τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Λειτουργεί σαν κλειδί για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οριοθετεί το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την αρχή μιας νέας εποχής”, τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας 25-29 ετών και σύντομα θα ανοίξει και για τους ηλικίας 18-24.

Από τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει και η επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

“Κοινός στόχος τώρα είναι να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στους μεγαλύτερους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και στους νεότερους που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και μπορεί να γίνονται μεταδότες ενδεχόμενης νόσησης”, δήλωσε η κ. Πελώνη.

Η κυβέρνηση επιχειρεί “να τα βρει” με τους φαρμακοποιούς για τα self test

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επιχειρεί “να τα βρει” με τους φαρμακοποιούς, όσον αφορά στη διάθεση των δωρεάν self test.

Ανέφερε ειδικότερα ότι έχει διασφαλιστεί η διάθεση self test τον Ιούνιο σε όλη την επικράτεια καθώς υπάρχει συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο μέχρι τις 19 Ιουνίου και πρόσθεσε: “Σεβόμαστε τη συνδρομή των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό και τη διανομή των self test. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε έτσι. Εάν δεν καταστεί εφικτό θα αναζητηθούν και εναλλακτικοί τρόποι.”