Μεσαίωνας στο Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σχεδιάζουν να επαναφέρουν τις εκτελέσεις και τους ακρωτηριασμούς

Μπορεί να διατείνονται ότι έχουν αλλάξει πρόσωπο οι Ταλιμπάν, αλλά ετοιμάζονται να επαναφέρουν ως μορφές τιμωρίας τις εκτελέσεις και τους ακρωτηριασμούς, πυροδοτώντας φόβους για μια επιστροφή στις ωμότητες των ισλαμιστών, όταν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν πριν από δύο δεκαετίες.

Όπως είπε ο μουλάς Νοορουντίν Τουραμπί, εκ των ιδρυτών των Ταλιμπάν και νέος επικεφαλής των φυλακών, σε συνέντευξή του στο Associated Press σχεδόν πέντε εβδομάδες μετά την άλωση της Καμπούλ και την αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους από το Αφγανιστάν, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν οι απάνθρωπες αυτές ποινές θα επιβάλλονται σε δημόσιους χώρους, αλλά το υπουργικό συμβούλιο θα καθορίσει την πολιτική.

«Έχουμε αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν», όταν οι Ταλιμπάν ήταν γνωστοί για τις δημόσιες εκτελέσεις σε στάδια, είπε ο Τουραμπί, προσθέτοντας ότι το νέο καθεστώς της χώρας θα επιτρέπει στους Αφγανούς να χρησιμοποιούν τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα και να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο, με την ελπίδα ότι οι εικόνες των εκτελέσεων και των ακρωτηριασμών θα λειτουργούν αποτρεπτικά. «Όλοι μας ασκούσαν κριτική για τις τιμωρίες στα στάδια, αλλά εμείς ουδέποτε είπαμε τίποτε για τους δικούς τους νόμους και ποινές. Ουδείς δικαιούται να μας πει πώς πρέπει να είναι οι νόμοι μας. Εμείς ασπαζόμαστε το Ισλάμ και συντάσσουμε τους νόμους μας βάσει του Κορανίου», δήλωσε.

Η ανακοίνωσή του Τουραμπί δείχνει ότι οι Ταλιμπάν διατηρούν πολλές από τις σκληρές πολιτικές που εφήρμοζαν την πενταετία 1996-2001 με τις ωμές δημόσιες ποινές, όπως οι εκτελέσεις με πυρά από απόσπασμα και οι ακρωτηριασμοί χεριών καταδικασμένων κλεφτών. Οι ποινικές δίκες διεξάγονταν συνήθως κεκλεισμένων των θυρών κυρίως από μουσουλμάνους κληρικούς, αλλά πλέον θα διεξάγονται από δικαστές, ορισμένοι εκ των οποίων θα είναι γυναίκες. Την τελευταία φορά που κυβέρνησαν το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν ήταν γνωστοί για την δεινή μεταχείριση των γυναικών, τάση που επανεμφανίστηκε σε κάποιο βαθμό και τώρα. Τότε τους απαγόρευαν να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς συνοδεία άρρενος συγγενούς, τους απαγόρευαν το δικαίωμα να ψηφίζουν, στα κορίτσια να σπουδάζουν, ενώ μαστίγωναν και χτυπούσαν όσες παραβίαζαν τους κανόνες τους και λιθοβολούσαν τις γυναίκες που κατηγορούνταν για μοιχεία

Start typing and press Enter to search