Μεταναστευτικές ροές από Αφγανιστάν: Το σχέδιο της Αθήνας για θωράκιση των συνόρων

Το σχέδιο για την ανακοπή πιθανών παράτυπων μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν, κινείται σε δύο επίπεδα, όπως μετέδωσε το OPEN TV και η δημοσιογράφος Σοφία Φασουλάκη.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο προβλέπει:

  1. Διαμόρφωση κοινής γραμμής ή αλλιώς συναντίληψης με την Τουρκία για το τι πρέπει να γίνει με τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. Έτσι υπάρχει ο στόχος για την υιοθέτηση μιας κοινής γραμμής ώστε οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στο Ιράκ, Ιράν ή και στο Πακιστάν.
  2. Διαφύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων από τη στιγμή που η Αθήνα δε γνωρίζει πώς θα αντιδράσει ο Ταγίπ Ερντογάν, από τη στιγμή που φτάσουν στα σύνορα της Τουρκίας εκατομμύρια Αφγανοί.

Ήδη, αυτή η στρατηγική που θέλει τη διαφύλαξη των συνόρων με κάθε τρόπο ξεδιπλώνεται μέρα με την ημέρα. Από τον Έβρο και σε όλα τα νησιά προκειμένου η Τουρκία να μην καταφέρει να εργαλειοποιήσει το θέμα.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η θέση της Ελλάδας αναφορικά με τη διαχείριση τυχόν παράτυπων μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Παρασκευής 20 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι σαφής.

Λίγες μέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ο Πρωθυπουργός τόνισε -και υπήρξε συναντίληψη με την τουρκική πλευρά- ότι πρέπει να στηριχθούν κράτη που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν ώστε να φιλοξενήσουν όσους θέλουν να μεταναστεύσουν από τη χώρα, για να παραμείνουν σε μικρή απόσταση από τις εστίες τους.

Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα γίνουν αποθήκες μεταναστών, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Ειδικά η Ελλάδα έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. και η φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και το νομικό υπόβαθρο για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου είναι σαφώς διαφορετικά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2015-16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε ξανά εκείνες τις χαοτικές στιγμές που ζήσαμε το 2015 ή να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές προς το έδαφός της.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, που βρίσκεται στο χωριό Χειμώνιο στον Έβρο βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στα χερσαία σύνορα είναι έτοιμες να δείξουν την ίδια αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το Μάρτιο του 2020. Στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται και τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν μέρα και νύχτα στο Αιγαίο, σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Τείχη άμυνας στήνει η Ελλάδα στον Έβρο, απέναντι στον κίνδυνο μιας επαπειλούμενης προσφυγικής κρίσης. Όπως μετέδωσε το OPEN TV, θερμικές κάμερες τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία στον κεντρικό και νότιο Έβρο για την ηλεκτρονική εποπτεία των συνόρων, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και Drones, με δυνατότητα επιτήρησης προς τα τουρκικά εδάφη.

Start typing and press Enter to search