Στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει σημάνει συναγερμός.

Τόσο στην Κουμουνδρούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη, έχει αρχίσει να εδραιώνεται η εκτίμηση ότι ο θρυλούμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν είναι παρά μια πολιτική μπλόφα του Κυριάκου Μητσοτάκη με στόχο να τους αιφνιδιάσει και να τους πιάσει στον ύπνο.

Αποτελεί κοινό τόπο, ότι το φθινόπωρο ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να προχωρήσει σε κινήσεις που θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή για την κυβέρνηση και φυσικά τον ίδιο. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο τέλος του καλοκαιριού η χώρα θα είναι έτοιμη να διασχίσει το δρόμο της μετά την πανδημία εποχής.

Φτάνει για αυτή την επανεκκίνηση ένα ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας;

Είναι ένας ανασχηματισμός το όχημα εκείνο που θα οδηγήσει στην αναβάπτιση της κυβέρνησης;

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, ισχυροποιείται η άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αξιοποιήσει την μοναδική ευκαιρία που του δίδεται τον Σεπτέμβρη να εδραιώσει την πολιτική του κυριαρχία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός ανθίσταται στις πιέσεις που δέχεται αφού εκτός των άλλων έχει δηλώσει με τρόπο κατηγορηματικό ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Ωστόσο είναι αβέβαιο αν τελικά δεν υποκύψει στον πειρασμό των εκλογών.

Η κυβέρνηση υφίσταται μια φθορά, λογική μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, που όμως δεν της δημιουργεί ιδιαίτερα ζητήματα.

Τα επόμενα χρόνια τα στοιχήματα της ανοικοδόμησης της οικονομίας και της κοινωνίας είναι μεγάλα, η έκβαση τους είναι αβέβαιη, το πολιτικό κλίμα ενδεχομένως να αλλάξει. Η εξίσωση της κάλπης το 2023 θα γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη.

Το πλεονέκτημα της κάλπης

Αντιθέτως μια προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο δίνει τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη

-να προβάλλει το δίλλημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» σε μια περίοδο που η ηγετική εικόνα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αδύναμη και το κόμμα του μακριά από την επιδίωξη του να εμφανιστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική λύση.

-να προλάβει την όποια δυναμική μπορεί να αποκτήσει το ΚΙΝΑΛ έχοντας νέα ηγεσία.

Φτάνουν όλα αυτά για να οδηγηθεί ο κ. Μητσοτάκης στην απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε μια διπλή εκλογική αναμέτρηση;

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι στα αυτιά του Πρωθυπουργού φτάνουν όλο και περισσότερες φωνές που λένε «αν δεν στήσεις κάλπες το φθινόπωρο θα έχεις κάνει ένα μεγάλο λάθος»