Μητσοτάκης-Ερντογάν: Μίλησαν για κλιματική κρίση και μεταναστευτικό

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα. Προσδιορίσαμε με σαφήνεια τις επόμενες συναντήσεις. Συμφωνήσαμε το επόμενο συμβούλιο συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Συζητήσαμε και για ευρύτερα θέματα, όπως η μετανάστευση αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης».

Με μία συντομη δήλωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό τους Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν, στη Νέα Υόρκη, που διήρκεσε μία ώρα.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί», αναφέρεται επίσης σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά, ότι τέθηκε στο τραπέζι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Όπως αναφέρεται:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Start typing and press Enter to search