Το παρασκήνιο πίσω από τις συναντήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν και Μπάϊντεν – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες φαίνεται πως θα μονοπωλήσουν τη δημοσιότητα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, πριν από το κρίσιμο τετ α τετ το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουνίου με τον Τούρκο πρόεδρο, έσπευσε να δώσει το πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο France 24.

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Τουρκία να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει στον Ταγίπ Ερντογάν πως κεντρικός στόχος είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η αποκατάσταση δίαυλου επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. «Εναπόκειται σε εμάς, στην Ελλάδα και την Τουρκία, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά εναπόκειται επίσης στην Ευρώπη -και όταν μιλάω για την Ευρώπη, εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση- να στείλει ένα πολύ, πολύ σαφές μήνυμα πως ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο  έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη.

Σύμφωνα με το OPEN και τη δημοσιογράφο Κάτια Φωτιάδου, η συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν, η πρώτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου, ξεχωρίζει και ίσως καθορίσει τη μελλοντική στάση της Τουρκίας στη γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η απόφαση Μπάιντεν, ωστόσο, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων φαίνεται να είναι το … πικρό ποτήρι που ο Ερντογάν δεν μπορεί ακόμη να χωνέψει… 

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι δύο σύμμαχοι υιοθέτησαν μια προσέγγιση εναντίον μας σχετικά με τους Αρμένιους, οι οποίοι δεν σχετίζονται καν με το ΝΑΤΟ, μας λύπησε. Είναι αδύνατο να περάσει έτσι, χωρίς να το υπενθυμίσουμε», είπε σε δηλώσεις του ο Ερντογάν.

Προτού αναχωρήσει για Βρυξέλλες, ο Τούρκος Πρόεδρος θυμήθηκε το ζήτημα των F 35 αλλά οι S 400 είναι το θέμα που τον καίει… Όπως σημείωσε «Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα των Patriot. Και σε αυτό το θέμα η Αμερική δεν τήρησε το λόγο της. Τον πήρε πίσω. Κι αφού τον πήρε πίσω, εμείς στο μεταξύ συμφωνήσαμε με τη Ρωσία για κάποιους S-400 και τους πήραμε».