Μισός αιώνας «Imagine» – Όλη η αλήθεια για την σύνθεση του εμβληματικού τραγουδιού

Στις 11 Οκτωβρίου του 1971, ένα μήνα μετά το ομώνυμο άλμπουμ το «Imagine» κυκλοφόρησε σε σινγκλ στη Μεγάλη Βρετανία.

Έκτοτε, έχει διασκευαστεί αμέτρητες φορές από τραγουδιστές και συγκροτήματα όπως οι Queen, ο Stevie Wonder και η Lady Gaga.

Το τραγούδι-ύμνος βασίστηκε σε ιδέα της συντρόφου του Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, η οποία, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, αναγράφεται από το 2017 ως συνθέτρια του τραγουδιού από κοινού με τον πρώην Beatle.

Λέγεται μάλιστα ότι αυτό ήταν επιθυμία του Τζον Λένον.

Στην ποιητική συλλογή «Grapefruit» της Γιόκο Όνο υπάρχει ο στίχος «Imagine the clouds dripping», (Φαντάσου σύννεφα να στάζουν), ο οποίος θεωρείται ότι ήταν το έναυσμα για το διάσημο «Imagine», το μήνυμα του οποίου είναι κατανοητό από όλους.

«Φαντάσου να μην υπάρχουν κράτη, τίποτα για το οποίο να πρέπει να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς», λέει το τραγούδι στη δεύτερη στροφή.

Ήδη από το 1971 ο Λένον πρότεινε αυτό που ζητούν σήμερα διάφορες οργανώσεις ή κινήματα όπως το δίκτυο No-Border μιλώντας για ένα κόσμο δίχως σύνορα.

Στο τραγούδι , λέει ο Λένον, σαν για να προφτάσει τους αρνητές κι επικριτές:

«Ίσως πείτε ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος».

Σε συνέντευξη στο περιοδικό Playboy το 1980 λίγες μέρες πριν δολοφονηθεί από ψυχοπαθή οπαδό του μπροστά από κτίριο όπου διέμενε στη Νέα Υόρκη ο Τζον Λένον είχε πει για τον στίχο «φαντάσου να μην υπάρχουν θρησκείες» ότι φανταζόταν «ένα κόσμο χωρίς θρησκευτικά δόγματα» και χωρίς αντιπαραθέσεις του τύπου «ο δικός μου Θεός είναι ανώτερος από τον δικό σου».

Χωρίς θρησκείες, χωρίς σύνορα, χωρίς ιδιοκτησία.

Ο πρώην Beatle παραδέχθηκε αργότερα ότι οι προτάσεις του σχετίζονται με τον κομμουνισμό: «Είναι στην ουσία το κομμουνιστικό μανιφέστο, αν και δεν θα έλεγα ότι είμαι κομμουνιστής ή μέλος σε κάποιο κίνημα», έλεγε στο αμερικανικό περιοδικό.

Στο μνημείο «Strawberry Fields» στο Central Park τιμάται ο σημαντικός βρετανός δημιουργός και η παρακαταθήκη του.

Εδώ συγκεντρώνονται μουσικοί, αλλά και οπαδοί της μουσικής του για να τραγουδήσουν τα τραγούδια του, τους στίχους των οποίων δεν θα έπρεπε να παίρνουμε πάντα κυριολεκτικά.

Το «Imagine» είναι ένα διαχρονικό τραγούδι, που δίνει ελπίδα σε δύσκολους καιρούς για ένα καλύτερο κόσμο.

Ακούγεται, παίζεται και τραγουδιέται ακόμα σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα αγαπητό σε εφήβους και φοιτητές.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Εμφανίστηκε με… σανδάλια, κάλτσα και κοστούμι

Την προσοχή των διεθνών παρατηρητών τράβηξε μία ενδυματολογική επιλογή του Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας.

Την ώρα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν περπατούσε στο κόκκινο χαλί της αίθουσας, τα βλέμματα έπεσαν στα μαύρα σανδάλια, που επέλεξε να συνδυάσει με κάλτσες στην ίδια απόχρωση

Ο Colin Zwirko, αναλυτής και ανταποκριτής του NK News με έδρα τη Σεούλ, εντόπισε τα παπούτσια, αλλά, όπως μεταδίδει το Reuters, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέλεξε το συγκεκριμένο στιλ παπουτσιού ή αν τα είχε φορέσει και άλλη φορά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, ο Κιμ φαίνεται να κάνει επιλογές για να προστατεύσει την υγεία και την άνεσή του, προσθέτει

Οι ενδυματολογικές επιλογές του Κιμ Γιονγκ Ουν συχνά γίνονται αντικείμενο σχολιασμού από διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τι τρέχει με την υγεία τού ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Ο,τι και να συμβαίνει, όμως, η κυβέρνηση της χώρας το κρατά επτασφράγιστο μυστικό.

Στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν επανεμφανίστηκε δημοσίως ύστερα από σχεδόν έναν μήνα, οι αναλυτές παρατήρησαν ότι το ρολόι του ήταν πιο σφιχτό από τις άλλες φορές. Τότε, οι εικασίες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν άρχισαν να φουντώνουν, ξανά.

Start typing and press Enter to search