Μπουρλά: «Απαραίτητη» η τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό

Για να αποτρέψουν ένα νέο κύμα κορονοϊού θα χρειαστεί μια τέταρτη δόση του εμβολίου, δήλωσε στο CBS ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Έρχονται πολλές παραλλαγές και η Όμικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να αποφύγει – με επιδέξιο τρόπο – την ανοσολογική προστασία που παρέχουμε», είπε ο Αλμπερτ Μπουρλά, επισημαίνοντας ότι «Η προστασία που παίρνουμε από την τρίτη (δόση) είναι αρκετά καλή. Στην πραγματικότητα αρκετά καλή απέναντι στη νοσηλεία και του θανάτους», όπως διευκρίνισε.


Αλλά η προστασία μετά από τρεις δόσεις «δεν είναι τόσο καλή έναντι των λοιμώξεων και δεν διαρκεί πολύ όταν αντιμετωπίζει κάποιος μία παραλλαγή όπως η Όμικρον, διευκρίνισε, σημειώνοντας πως «Είναι απαραίτητη, μια τέταρτη (δόση) τώρα».

Διευκρίνισε ακόμα ότι επί του παρόντος, οποιοσδήποτε ηλικίας 12 ετών και άνω που έκανε τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer τουλάχιστον πριν από πέντε μήνες, μπορεί πλέον να λάβει μια τρίτη δόση.

Αντίστοιχα, οποιοσδήποτε ηλικίας 18 ετών και άνω που έκανε το εμβόλιο δύο δόσεων της  Moderna θα πρέπει να κάνει το αναμνηστικό εμβόλιο, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.


Και όποιος έκανε το μονοδοσικό της Johnson θα πρέπει να κάνει την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες.

Ορισμένα άτομα μέτρια ή σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα που έχουν κάνει τρεις δόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTech ή Moderna μπορούν επίσης να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με το CDC.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν ή πότε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μπορεί να εγκρίνει μια τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19 για υγιείς εφήβους και ενήλικες.

«Απλώς υποβάλλουμε αυτά τα δεδομένα στον FDA και μετά θα δούμε τι θα πουν και οι ειδικοί εκτός Pfizer», είπε ο Μπουρλά.

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι κατάλληλα για δύο παιδιατρικές δόσεις του εμβολίου Covid-19 της Pfizer, αλλά δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για αναμνηστική δόση. Η Pfizer, ωστόσο, προχωρά σε κλινικές δοκιμές για μια τρίτη δόση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.


Αντίστοιχα, για τα παιδιά ηλικία κάτω των 5 ετών, ο Άλμπερτ Μπουρλά διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι επιλέξιμα για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αυτή την άνοιξη, όπως ξεκαθάρισε.

Τα αρχικά δεδομένα σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών έδειξαν ότι δύο δόσεις ενός μικρότερου εμβολίου σε παιδικό μέγεθος δεν έδωσε την αναμενόμενη ανοσία. Ωστόσο παρείχε ανοσία σε μικρότερες ηλικίες και συγκεκριμένα σε μωρά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών .

Έτσι, η Pfizer αποφάσισε να προσθέσει μια τρίτη δόση σε παιδικό μέγεθος για παιδιά κάτω των 5 ετών στις κλινικές δοκιμές.

Η Pfizer αναμένεται να έχει στοιχεία για τη δοκιμή εμβολίου τριών δόσεων σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών έως τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε ο Μπουρλά και εάν εάν εγκριθεί από το FDA και συνιστάται από το CDC, τα εμβόλια για τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας (δηλαδή 6 μηνών έως 5 ετών) μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάιο.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά μίλησε και για τις μεταλλάξεις. Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer και η Moderna εργάζονται πάνω σε ένα εμβόλιο που θα προστατεύει ειδικά από την παραλλαγή Όμικρον, αν και προς το παρόν δεν είναι ακόμη σαφές εάν χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Ο CEO της Pfizer εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο που θα προστατεύει από την μετάλλαξη Όμικρον  και όλες τις άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και ο στόχος είναι να δημιουργηθεί «κάτι που μπορεί να προστατεύσει για τουλάχιστον ένα χρόνο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Και αν είμαστε σε θέση να το πετύχουμε αυτό, τότε νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να το ακολουθήσουμε και να το θυμόμαστε, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε πραγματικά στον τρόπο που ζούσαμε πριν», είπε.

Start typing and press Enter to search