Ο συνεπικεφαλής του κόμματος των Μαορί, Ραγουίρι Γουαϊτίτι, απομακρύνθηκε (ξανά) από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, καταγγέλλοντας ρατσιστική συμπεριφορά και χορεύοντας haka, τον παραδοσιακό χορό της φυλής του.

Συγκεκριμένα, ο Γουαϊτίτι δήλωσε ότι η αντιπολίτευση υποκινεί τον ρατσισμό σε όλη τη Νέα Ζηλανδία μέσω της στάσης της για την υγειονομική περίθαλψη των Μαορί.

Η αντιπαράθεση έρχεται μετά από εβδομάδες εντεινόμενων συζητήσεων, στο πλαίσιο των οποίων το αντιπολιτευόμενο Εθνικό κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυτονομιστική ατζέντα» και για τη δημιουργία «δύο συστημάτων υπό συνθήκες μυστικότητας».

Όλα ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση ανεξάρτητων υπηρεσιών υγείας για τους Μαορί, η υγεία των οποίων συνήθως έχει πολύ χειρότερη έκβαση σε σχέση με εκείνη των άλλων εθνοτικών ομάδων που ζουν στο νησιωτικό κράτος.

«Αυτό προκαλεί ρατσισμό γεμάτο δηλητήριο απέναντι στους Μαορί, μέσα από αυτού του τύπου την προπαγάνδα και την ρητορική. Δεν θα το ανεχτούμε άλλο», δήλωσε ο Γουαϊτίτι, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορεί συνεχώς τους Μαορί για να κερδίσει τις ψήφους των Πακέχα (δηλαδή των μη Μαορί Νεοζηλανδοών). Αυτό είναι όλο» πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε ρατσιστική προπαγάνδα και ρητορική απέναντι στους tangata whenua (ιθαγενείς). Αυτό δεν είναι προσβλητικό  μόνο για τους tangata whenua, αλλά υπονομεύει και την αξιοπρέπεια αυτού του Σώματος», δήλωσε ο Γουαϊτίτι. «Όσον αφορά τα δικαιώματα και τις απόψεις των αυτόχθονων λαών – αυτές οι απόψεις πρέπει να εκφράζονται από τους ίδιους τους αυτόχθονες», είπε, κατά τη δευτερολογία του.

Όταν του ζητήθηκε να καθίσει, εκείνος προχώρησε στο κέντρο του κοινοβουλίου και άρχισε να εκτελεί τον χορό haka. Τότε, εκδιώχθηκε από το κοινοβούλιο.

«Υπάρχουν διάφοροι κόσμοι εδώ, και συγκρούονται», είπε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Αουπίτο Γουίλιαμ Σίο, καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου συνέχισαν να συζητούν. «Επειδή το σύστημα εδώ δεν είναι αυτόχθονο σύστημα, Έχουμε καθήκον να μεριμνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο το προσεγγίζουμε», σημείωσε και πρόσθεσε πως μερικές από τις συζητήσεις για τη φυλή και την πολιτική στο Σώμα ήταν «επώδυνες» για τις μειονοτικές ομάδες.

«Υπάρχει μια γραμμή που διασχίζεται συχνά εδώ».

Τον Φεβρουάριο, ο Γουαϊτίτι είχε απομακρυνθεί ξανά από το Σώμα επειδή δεν φορούσε γραβάτα. Είπε ότι είχε επιλέξει να φορέσει παραδοσιακή φορεσιά αντί να ακολουθήσει τον ενδυματολογικό κώδικα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη γραβάτα «αποικιακή θηλιά» και φόρεσε ένα κολιέ pounamu (πράσινη πέτρα). Οι κανόνες του κοινοβουλίου αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια και πλέον δεν απαιτείται οι βουλευτές να φορούν γραβάτα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ :

https://www.youtube.com/watch?v=4ucMWgrPigA